Τα γεγονότα της 1ης Μαΐου 1886

Εκείνη την ημέρα τραυματίζονται 60 αστυνομικοί και πεθαίνουν 8. Ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκε/ πέθανε παραμένει αδιευκρίνιστος.

Τα γεγονότα της 1ης Μαΐου 1886

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ξημερώνει 1η Μαΐου 1886 στο Σικάγο. Ξεκινάει η μεγάλη διαδήλωση των εργατών βιομηχανικών επαγγελμάτων που ζητούσαν τον περιορισμό των ωρών εργασίας στις 8 ώρες ανά ημέρα. Τουλάχιστον 35.000 εργάτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν έμειναν γνωστά ως «εργατική πρωτομαγιά» σε όλον τον κόσμο, πέραν από τις ΗΠΑ, όπου έμειναν γνωστά ως Haymarket Affair.

Οι διαδηλώσεις στο Σικάγο θα διαρκούσαν έως τις 4 Μαΐου. Την 3η Μαΐου οι διαδηλώσεις γίνονται πιο «σκληρές». Στο εργοστάσιο McCormick Reaper Works ξεκινούν εμπλοκές με την αστυνομία. Πολλοί διαμαρτυρόμενοι πεθαίνουν ύστερα από «άνοιγμα πυρ» της αστυνομίας. Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίζονται σοβαρά και, ένας, ξεφεύγει το τελευταίο δευτερόλεπτο από το λιντσάρισμα και τον απαγχονισμό σε μία αυτοσχέδια κρεμάλα σε μια λάμπα.

4 Μαΐου 1886. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται εντονότερες. ΟΙ μισοί εργαζόμενοι του εργοστασίου McCormick Reaper Works επιστρέφουν στην εργασία τους με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους «προστατεύουν». Μια μεγάλη αστυνομική δύναμη βρίσκεται επί ποδός για παν ενδεχόμενο. Ολόκληρο το εναπομείναν σώμα είναι σε συναγερμό και έτοιμοι για «επιστράτευση» εάν ξεκινήσουν πάλι διαδηλώσεις.

Ο δήμαρχος του Σικάγο, Carter H. Harrison, ζητάει από τους αστυνομικούς να μην επέμβουν στην σύσκεψη της Des Plaines Street, διότι ήταν ειρηνική. Αστυνομικές μονάδες παρακολουθούσαν από μακριά και όταν ένας εργαζόμενος φώναξε να «πνιγεί ο νόμος», ο αρχηγός της ομάδας αστυνομικών, Inspector John Bonfield, διατάζει την ομάδα υπό τις διαταγές του -που αποτελούνταν από 176 αστυνομικούς- να διαλύσει την σύσκεψη.

Άμεσα πετάει κάποιος μια βόμβα κατά των αστυνομικών μονάδων, σκοτώνοντας ακαριαία έναν αστυνομικό. Οι αστυνομικοί ξεκινούν να θερίζουν με τα όπλα τους τον κόσμο αδιακρίτως. Εκείνη την ημέρα τραυματίζονται 60 αστυνομικοί και πεθαίνουν 8. Ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκε/ πέθανε παραμένει αδιευκρίνιστος.

Fast forward στις 27 Μαΐου, 31 διαδηλωτές καταδικάζονται για την συμμετοχή τους στις αιματηρές διαδηλώσεις, ενώ 8 -οι Albert Parsons, August Spies, Oscar Neebe, Louis Lingg, George Engel, Adolph Fischer, Michael Schwab, Samuel Fielden- καταδικάζονται και ως συνεργοί σε φόνο. Οι 8 πάνε σε δίκη στις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Στις 19 Αυγούστου καταδικάζονται και οι 8, οι 7 σε θάνατο και ο 8ος (Oscar Neebe) σε 15ετή φυλάκιση σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1887, ύστερα από έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο του Illinois αποφασίζει υπέρ των αποφάσεων της 19ης Αυγούστου 1886. Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Νοέμβριο απορρίπτεται.

10 Νοεμβρίου 1887. Ο Louis Lingg αυτοκτονεί στη φυλακή.

11 Νοεμβρίου 1887. Οι Parsons, Spies, Engel, και Fischer εκτελούνται. Στην κηδεία τους παρευρίσκονται πάνω από 150.000 άτομα.

26 Ιουνίου 1893. Ο John Peter Altgeld, governor του Illinois, δίνει χάρη στους Neebe, Fielden και Schwab.

Με πληροφορίες από: Library of Congress (USA) (1), Library of Congress (USA) (2), Library of Congress (USA) (3), Time Magazine (1), Chicago History

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.