Η Ρωσία αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία επιτίθεται στις ΗΠΑ

Αξιοσημείωτη είναι τις τελευταίες ημέρες η σιωπή των Ερντογάν και Τσαβούσογλου απέναντι στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κριτική της Τουρκίας στον Πούτιν για το θέμα ήταν ανύπαρκτη.

Η Ρωσία αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία επιτίθεται στις ΗΠΑ

Της Ηλιάνας Θέμελη

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τίμησαν τη μνήμη της 108ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, της λεγόμενης Meds Yeghern. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για τρίτη φορά στην προεδρία του, εξέδωσε δήλωση. Δήλωσε το εξής: «Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου 1915 ξεκίνησαν μαζικές εκτελέσεις Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες διήρκεσαν αρκετά χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση έπαθε αποπληξία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τη δήλωση Μπάιντεν ως «απόπειρα πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία». Τα προηγούμενα χρόνια, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει τον Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν «αβάσιμη» και άνοιγε μια «βαθιά πληγή» στους δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών. Δίκαιο. Το ότι η Τουρκία αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων δεν αποτελεί έκπληξη περισσότερο από το ότι το ιρανικό καθεστώς αρνείται το Ολοκαύτωμα. Σε ορισμένες χώρες, η ιδεολογία είναι βαθιά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Αξιοσημείωτη είναι τις τελευταίες ημέρες η σιωπή των Ερντογάν και Τσαβούσογλου απέναντι στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κριτική της Τουρκίας στον Πούτιν για το θέμα ήταν ανύπαρκτη.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου την Τετάρτη 26 Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που γιορτάζεται στις 24 Απριλίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της χώρας.

Υπάρχουν δύο πιθανές σκοπιμότητες για την «ασυνέπεια» του Ερντογάν. Πρώτον, βλέπει την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του αντιαμερικανικού αισθήματος. Καθώς ο Ερντογάν είναι πιο κοντά στον Πούτιν πολιτικά, προσωπικά και οικονομικά, ο Τούρκος ηγέτης κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς απέναντι στη Μόσχα.

Η εναλλακτική σκοπιμότητα, αν και όχι αμοιβαία αποκλειόμενη, θα μπορούσε να είναι ότι ο Ερντογάν φοβάται τον Πούτιν. Ξέρει ότι μπορεί να χτυπήσει τον Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο χωρίς συνέπειες, αλλά το να μιλήσει για τον Πούτιν με τον ίδιο τόνο θα οδηγούσε σε άμεσο πόνο, τόσο φανερό όσο και κρυφό. Ο Ερντογάν μπορεί να διαφωνεί με τον Πούτιν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά ο φόβος του για τη Μόσχα οδηγεί στον σεβασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν έχει δίκιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι αν ο καλύτερος τρόπος για να εξαναγκάσει κανείς τον σεβασμό της Τουρκίας είναι να προσφέρει στρατιωτικά πακέτα και προληπτικές παραχωρήσεις για τα πάντα, από την Κύπρο έως τις πολιτικές ελευθερίες που μπορούν να απολαμβάνουν οι Κούρδοι στη Σουηδία. Ίσως μια καλύτερη απάντηση στην πιο πρόσφατη ιδιοσυγκρασία της τουρκικής κυβέρνησης θα ήταν να καλέσει σπίτι τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία και να αναστείλει όλα τα στρατιωτικά πακέτα προς την Άγκυρα μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος τους πραγματικούς πολιτικούς τσαρλατάνους.

Με πληροφορίες από: AEI, TASS

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.