Μια όαση στον κόσμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η οργανική ανάπτυξη στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι η δυσκολότερη επιλογή διότι η Epsilon Net έχει ήδη μεγάλο μερίδιο αγοράς. Βέβαια, ποτέ δεν αποκλείεται μερική ή ολική εξαγορά της εταιρείας αν το τίμημα είναι ελκυστικό.

Μια όαση στον κόσμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Ιδρύθηκε το 1992 ως Ελληνική Αναπτυξιακή με εξειδίκευση πάνω σε οικονομικά θέματα επαγγελματικής κατάρτισης. Το 1999 μετονομάζεται σε Epsilon Net.

Από τα πρώτα της βήματα ήταν η online τράπεζα φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων, βοηθώντας τες να εφαρμόσουν νόμους και πρακτικές λειτουργικές λύσεις στην «ελληνική πραγματικότητα». Είδε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ήρθαν για να μείνουν, οπότε ξεκίνησε να παράγει λογισμικό για τον ιδιωτικό τομέα, εστιάζοντας στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το 2020, ύστερα από 21 συναπτά έτη λειτουργίας, εισάγεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πλέον μετράει παραπάνω από 1.200 εργαζομένους και στελέχη, ενώ έχει πάνω από 125.000 πελάτες (ΜμΕ και ελεύθερους επαγγελματίες) και εστιάζει σε 3 επιχειρηματικές μονάδες: software, Legislation databases network και training.

Σκοπός του παρόντος δεν είναι να παρουσιάσουμε την ιστορία μιας -πλέον- μεγάλης ελληνικής επιχείρησης. Σκοπός είναι να μιλήσουμε για το μέλλον και για αυτό που ‘‘βλέπουμε’’ ότι έρχεται.

Η Epsilon Net ή θυγατρικές της έχουν προβεί σε 13 εξαγορές από το 2020. Δεν τις λες και λίγες. Συνήθως εξαγοράζουν πλειοψηφικά πακέτα. Μερικές από τις εξαγορές του Group είναι η Singular Logic, η CSA (εφαρμογές για φαρμακεία) και η Tax Heaven (ενημέρωση φορολογικών και νομικών ζητημάτων). Τελευταία εξαγορά εχθές, στις 2 Μαΐου 2023, όπου ολοκλήρωσε την εξαγορά του 60% της εταιρείας Νετέρα ΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα.

Από το 2019 έως και το 2021 ο τζίρος του Group τριπλασιάστηκε, ενώ το EBITDA (Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων) πενταπλασιάστηκε. Το Group είναι κερδοφόρο, ενώ ο καθαρός δανεισμός της είναι αρνητικός (δηλαδή έχει Net Cash Position).

Το 2022 υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Εθνική Τράπεζα, που προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών & προϊόντων στους τομείς του Business Software, του fintech και της αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών (payments). Η διάθεση τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων απευθύνεται τόσο στους πελάτες της Epsilon Net όσο και στους 120.000 μικρομεσαίους πελάτες της ΕΤΕ και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο τζίρος της το 2022 έφτασε τα €75εκ, ενώ αναμένεται να «πιάσει» τα €100εκ φέτος και να ξεπεράσει οργανικά (δηλαδή χωρίς εξαγορές) τα €130εκ μέχρι το 2025. Το περιθώριο EBITDA έκλεισε στο 33% το 2022, ενώ αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 30% τα επόμενα έτη. Τα καθαρά κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τόσο ως αποτέλεσμα συνεργιών όσο και ως αποτέλεσμα οργανικής ανάπτυξης.

Από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την εισαγωγή όλων των μετοχών προς διαπραγμάτευση στις 15/07/2020, το Group έχει δει την μετοχή να εκτοξεύεται παραπάνω από 1.140%, από τα €0.6312 στα €7.83 ανά μετοχή. Η κεφαλαιοποίηση της έχει φτάσει στα €424εκ. Το 63% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στον πρόεδρο και CEO, Ιωάννη Μίχο, ενώ 8% κατέχει ένα αμερικάνικο hedge fund με >$150εκ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Η έξοδος των κύριων μετόχων δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον…

Βάσει των ανωτέρω, βλέπουμε δύο πιθανά σενάρια, με το πρώτο να υπερτερεί του δεύτερου. Είτε θα συνεχίσει την επέκτασή της στο εξωτερικό, ξεκινώντας από Βαλκάνια – Κεντρική Ανατολική Ευρώπη – Κύπρο, είτε θα προσπαθήσει να μεγαλώσει οργανικά στην Ελλάδα. Το πρώτο σενάριο είναι το πιο ευλογοφανές, διότι οι στόχοι ενός «ικανού» μεγέθους στο εσωτερικό της χώρας έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Μια εταιρεία τζίρου €100εκ και κεφαλαιοποίησης >€400εκ σπάνια θα κοιτάξει εταιρείες που είναι μικρού μεγέθους, σαν αυτές που εξαγόρασε η Epsilon Net τους τελευταίους 12 μήνες. Ο λόγος που τις εξαγόρασε φαίνεται ότι ήταν η διαφοροποίηση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της (π.χ. προσέθεσε και Hotel Solutions). Η οργανική ανάπτυξη στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι η δυσκολότερη επιλογή διότι η Epsilon Net έχει ήδη μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Βέβαια, ποτέ δεν αποκλείεται μερική ή ολική εξαγορά της εταιρείας αν το τίμημα είναι ελκυστικό. Τα πάντα είναι θέμα τιμής…

Με πληροφορίες από: Euroxx, Epsilon Net (1), Epsilon Net (2)

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.