Ενιαίος αμυντικός χώρος: το στρατιωτικό σκέλος – Μέρος Γ

Η Κύπρος καλύπτει το κόστος της άμυνας του νησιού. Τα οφέλη που έχει είναι αυτά που προκύπτουν από την ενοποίηση των δυνατοτήτων. Ίδια οφέλη αποκομίζει και η Ελλάδα, γιατί με το Δόγμα ΕΑΧ αποκτά πραγματικές δυνατότητες κυριαρχίας από τα Βαλκάνια στο Λιβυκό στην Κύπρο.

Ενιαίος αμυντικός χώρος: το στρατιωτικό σκέλος – Μέρος Γ

Του Γιώργου Σαββίδη

(Μέρος Α εδώ και Μέρος Β εδώ)

Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί επιτελικό σχεδιασμό ούτε πρόταση προς τους αρμόδιους που είναι τα στρατιωτικά επιτελεία. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η γενική εικόνα και να κατανοήσουν οι πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο τις παραμέτρους μιας αξιόπιστης άμυνας που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου.

(Συνέχεια από Μέρος Β)

Ο αποκλεισμός του Τουρκικού ναυτικού στα Τουρκικά παράλια αποκλείει αποβατικές ενέργειες στην νότια και δυτική Κύπρο, αλλά και επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Επίσης, αποκλείει ενίσχυση των Τουρκικών δυνάμεων στο νησί. Η αεροπορική υπεροχή παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο.

Η ΕΦ έχει ανάγκη πυκνής και πολυστρωματικής αντι-αεροπορικής άμυνας που να καλύπτει κάθε απειλή: (α) μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα, επανδρωμένα και μη, (β) πυραύλους όλων των κατηγοριών, (γ) ρουκέτες και (δ) βλήματα πυροβολικού και όλμων. Η αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την προστασία των μαχόμενων δυνάμεων, του πληθυσμού, των οπλικών συστημάτων, των ραντάρ, των υποδομών και των αποθηκών. Τα οπλικά συστήματα είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται για τον Έβρο και το Αιγαίο.

Η ΕΦ οφείλει να διαθέτει ικανότητα επίθεσης και ανάληψης πρωτοβουλιών. Αν είναι προσκολλημένη σε αμυντικές θέσεις, κινδυνεύει να ηττηθεί, καθότι ο εχθρός σίγουρα θα εκτελεί επιχειρήσεις παραπλάνησης και αντιπερισπασμού, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα ή να αποδυναμώσει κάποια σημεία της άμυνας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, για επιχειρήσεις ξηράς, χρειάζεται επιθετικά ελικόπτερα (κατά προτίμηση Apache), ελικόπτερα μεταφοράς (Blackhawk, AW-139, H-125 κ.ά.), οπλισμένα UCAVs – unmanned  combat aerial vehicles(αμερικανικά MQ-1 και MQ-9, ισραηλινά Hermes κ.ά.), αριθμό σύγχρονων αρμάτων (π.χ. άρματα Leopard 2A8 (τα 2Α7με σύστημα αυτοπροστασίας Trophy)) και ΤΟΜΠ (π.χ. Lynx), περιφερόμενα πυρομαχικά και περισσότερα πυροβόλα τελευταίας τεχνολογίας.

Εκτός από επιθέσεις σχηματισμών αρμάτων και πεζικού, η ΕΦ πρέπει να εκτελεί και ενέργειες ειδικών δυνάμεων, τόσο στη ξηρά όσο και μέσω θάλασσας.

Για επιχειρήσεις μέσω θαλάσσης, χρειάζεται σκάφη μεταφοράς ειδικών δυνάμεων κυρίως ταχύπλοα, εξοπλισμένα με stinger και hellfire κλπ. Μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας όπως το κατασκευαζόμενο στην Κύπρο B5 Hydra είναι ένα σύστημα που χρήζει μελέτης γιατί ίσως προσφέρει λύσεις.

Το προσωπικό, άνδρες/γυναίκες, πρέπει επίσης να εξοπλιστεί κατάλληλα. Οι μονάδες εφεδρείας πρέπει να συγκροτούνται αυτόματα και χωρίς χρονοτριβή. Ο βαθμός ετοιμότητας πρέπει να είναι αντίστοιχος με των Ισραηλινών δυνάμεων.

Η ικανότητα επίθεσης και ανακατάληψης εδαφών, ανεβάζει την ισχύ της ΕΦ σε άλλα επίπεδα και δημιουργεί σημαντικά επιτελικά προβλήματα στην Τουρκική πλευρά.

Η άμυνα των παράλιων περιοχών πρέπει να ενισχυθεί με πυκνά συστήματα αντι-πλοϊκών SPIKE NLOS, πυροβολικό, περιφερόμενα πυρομαχικά και UCAVs. Μονάδες ταχείας επέμβασης πρέπει να μπορούν να επέμβουν ακαριαία σε περίπτωση οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας οπουδήποτε.

Ειδικό επιτελικό σχέδιο χρειάζεται για την διαχείριση του πληθυσμού από τις περιοχές εντός ή εγγύς της Πράσινης Γραμμής, ο οποίος θα κινηθεί αυτόματα και με πανικό προς Τρόοδος, Λεμεσό, Πάφο και Αγγλικές βάσεις. Ιδιαίτερα προβλήματα θα παρουσιαστούν με τους κατοίκους της Λευκωσίας και της Λάρνακας οι οποίοι θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση ενώ θα αποτελούν και εύκολους στόχους για τους Τούρκους για δημιουργία πανικού.

Η μεταφορά ενισχύσεων από Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απαραίτητη για την άμυνα της Κύπρου. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να είναι ενταγμένη στον γενικότερο σχεδιασμό κινητικότητας και ενίσχυσης όπου χρειάζεται στον ΕΑΧ. Η ΕΦ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των επαγγελματιών οπλιτών και αξιωματικών κατά μερικές χιλιάδες και να οργανώσει αποτελεσματικά την εφεδρεία. Παράλληλα τα αποθέματα οπλισμού, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και καυσίμων, επίσης πρέπει να είναι επαρκή για σύγκρουση τουλάχιστο μερικών μηνών. Έτσι δεν θα στηρίζεται σε ενισχύσεις οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν και αντιμετωπίζουν κινδύνους στην διαδρομή. Διευκρινίζουμε ότι η δυνατότητα πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν επιτρέπεται η άμυνα να στηρίζεται σε ενισχύσεις από μακριά.

Η ΕΦ δεν μπορεί να έχει πολεμική αεροπορία ούτε και μεγάλα σκάφη επιφανείας. Τα σκάφη επιφανείας χρειάζονται μεγάλη αντιαεροπορική κάλυψη στις σημερινές συνθήκες και πάλι η επιβίωση τους είναι δύσκολη. Μπορεί όμως να συνεισφέρει σημαντικά στην κοινή άμυνα στους τομείς της μεταφοράς, του θαλάσσιου αποκλεισμού και της επιτήρησης.

Η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει έναν μικρό στόλο 2-3 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και έναν μικρό στόλο 3-4 μεταφορικών αεροσκαφών. Η προμήθεια, εκπαίδευση και συντήρηση τους μπορεί να γίνεται σε συνεργασία με την ΠΑ. Με τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, η Κύπρος καλύπτει την ανάγκη για επιχειρήσεις μεγάλου χρόνου της ΠΑ και εξασφαλίζει τα μέσα για εναέρια μεταφορά ενισχύσεων. Η Κύπρος δεν χρειάζεται να επενδύει σε υποδομές, εκτός από δυνατότητες προσγείωσης, ανεφοδιασμού κλπ. Τα αεροσκάφη μπορούν να είναι ενσωματωμένα σε μοίρες της ΠΑ.

Επίσης, η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει 1-2 σκάφη μεταφοράς υλικού και προσωπικού. Έτσι θα καλύψει μέρος των αναγκών θαλάσσιας μεταφοράς.

Η συμμετοχή της Κύπρου στον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί επίσης να είναι σημαντική, με την απόκτηση 8-10 μη επανδρωμένων οπλισμένων σκαφών (π.χ. B5 Hydra), 2-3 υποβρυχίων (π.χ. Τ-212), 4-5 μίνι υποβρυχίων (π.χ. το νέο μίνι της Fincantieri) και 3-4 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα (π.χ. MH-60R). Με αυτά τα οπλικά συστήματα, εξασφαλίζεται ο θαλάσσιος αποκλεισμός και καλύπτονται οι μεγάλες εκτάσεις των νότιων και ανατολικών ακτών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Επιπλέον, προστατεύονται οι ακτές της Κύπρου και υποστηρίζονται επιθετικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.

Στην επιτήρηση η συνεισφορά της Κύπρου βρίσκεται στην απόκτηση στόλου 2-3 ΜΕΑ μεγάλων δυνατοτήτων (εμβέλειας, ύψους, αυτονομίας κλπ.) και στόλου 6-8 μεσαίων δυνατοτήτων.

Στρατηγική και επιτελικά ζητήματα

Για πλήρη απόδοση του ΕΑΧ χρειάζεται ανάλογος επιτελικός σχεδιασμός, όπου ΕΔ και ΕΦ θα αποτελούν ενιαίο και ομοιογενές σύνολο. Οι μονάδες της ΕΦ πρέπει να είναι ενσωματωμένες σε μεγάλες μονάδες, στολίσκους κλπ. των ενιαίων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η Κύπρος συνεισφέρει σημαντικά στην κοινή άμυνα. Καλύπτει το κόστος της άμυνας του νησιού. Τα οφέλη που έχει είναι αυτά που προκύπτουν από την ενοποίηση των δυνατοτήτων. Ίδια οφέλη αποκομίζει και η Ελλάδα, γιατί με το Δόγμα ΕΑΧ αποκτά πραγματικές δυνατότητες κυριαρχίας από τα Βαλκάνια στο Λιβυκό στην Κύπρο.

Το προσωπικό πρέπει να ασκείται συχνότερα μαζί, ίσως κάποιες μονάδες να μετασταθμεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα (μερικών μηνών) σε άλλες περιοχές. Οι εφεδρείες και οι εθνοφυλακές πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητα τους έως και 1-2 ώρες. (Ακόμα και 1-2 ώρες ίσως είναι ανεπαρκής χρόνος για την Πράσινη Γραμμή και το Καστελλόριζο). Όπως προαναφέραμε, οι μονάδες πρέπει να συμπληρωθούν από επαγγελματίες.

Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ίδιος. Η κατάρα της πολυτυπίας πρέπει να εξαλειφθεί. Το ίδιο και η κατάρα της έλλειψης συμβάσεων συντήρησης και υποστήριξης. Οι αγορές πρέπει να είναι μαζικές με πολυετείς συμβάσεις. Πρέπει να γίνεται και προμήθεια των απαραίτητων όπλων σε ικανές ποσότητες. Τι να τα κάνεις τα F-35 χωρίς όλα τα όπλα που μπορούν να μεταφέρουν και χωρίς τις αναγκαίες ποσότητες;

Όλα τα συστήματα πρέπει να φέρουν πλήρη συστήματα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου. Οι νέες και μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να ενσωματωθούν στους σχεδιασμούς σε όλα τα επίπεδα και μονάδες.

Ελληνικές και Κυπριακές εταιρείες πρέπει να βοηθηθούν για ανάπτυξη παραγωγικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων.

(Θα επανέλθουμε στο Δόγμα ΕΑΧ παρουσιάζοντας και άλλες πτυχές.)

Τα άρθρα και σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.