Να κλείσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς ζήτηση και να δημιουργηθούν νέα τα οποία έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία
Αν οι καθηγητές δεν μπορούν να διδάσκουν κάτι άλλο που να έχει χρησιμότητα και ζήτηση, να τους ανατεθεί έρευνα, εκπόνηση μελετών ή συγγραφή βιβλίων, ώσπου να πάρουν σύνταξη.

Του Γιώργου Σαββίδη
Εδώ και δεκαετίες γίνεται συζήτηση για το χάσμα μεταξύ παιδείας και αναγκών της αγοράς. Δηλαδή, υπάρχει μεγάλος αριθμός αποφοίτων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά γιατί η ειδικότητα τους δεν έχει ζήτηση, ενώ μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας παραμένει κενός γιατί δεν υπάρχουν απόφοιτοι με τις σχετικές σπουδές.
Είναι επίσης γνωστό, ότι κάθε χρόνο οι υποψήφιοι φοιτητές «περνούν από σεμινάρια» για τον σωστό τρόπο συμπλήρωσης του «μηχανογραφικού» για να εξασφαλίσουν θέση έστω και σε τμήμα το οποίο δεν τους ενδιαφέρει ή τους ενδιαφέρει πολύ λίγο.
Ολόκληρη η χώρα εθελοτυφλεί σε αυτές τις ανωμαλίες, καταδικάζοντας μεγάλο ποσοστό των νέων της σε σπουδές που δεν θα τις επέλεγαν αν μπορούσαν. Χάνονται χιλιάδες ταλέντα από πολλούς κλάδους των επιστημών και των τεχνών. Η κοινωνία και η οικονομία χάνει τον ενθουσιασμό και την ενέργεια των νέων από δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, επειδή δεν ενδιαφέρονται ούτε αγαπούν πραγματικά την δουλειά τους.
Η μεγάλη ασυμπτωματικότητα σπουδών – εργασίας σπρώχνει χιλιάδες ταλαντούχους νέους στο εξωτερικό, για σπουδές προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, από όπου προσπαθούν να μην επιστρέψουν.
Αποτελεί πλήγμα στην ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, να μην καλύπτεται η ζήτηση σπουδών σε επιστήμες ή ειδικότητες που ενδιαφέρουν τους πολίτες.
Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια να αυξήσει τις θέσεις στα τμήματα και τις ειδικότητες που έχουν ζήτηση και να ιδρύσει νέα τμήματα σε τομείς που δεν καλύπτονται ή υπο-εξυπηρετούνται.
Σίγουρα οι νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικής-πληροφορικής, βιοτεχνολογίας-βιοχημείας, ρομποτικής-τεχνικής νοημοσύνης κ.ά., δεν καλύπτονται επαρκώς. Αλλά και παραδοσιακοί κλάδοι οικονομικής κατεύθυνσης, οι τέχνες, οι επιστήμες της υγείας, η πληροφορική, η παιδαγωγική, η ναυπηγική, η χημεία, η βιολογία, η μηχανολογία και άλλοι χρειάζονται ενίσχυση και διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Για να μην αναφερθούμε στις ξενοδοχειακές και τουριστικές σπουδές. Είναι ακατανόητο το τεράστιο κενό που υπάρχει σε ξενοδοχειακές και τουριστικές σπουδές.
Ο τρόπος εισαγωγής να αποκτήσει ευελιξία. Η εισαγωγή να γίνεται σε σχολή και όχι τμήμα. Η μεταφορά σε άλλο τμήμα και άλλη σχολή να ευκολυνθεί. Μπορεί να υπάρχουν προϋποθέσεις, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικά δύσκολη.
Τα προγράμματα σπουδών να επιτρέπουν περισσότερες επιλογές μαθημάτων. Το Πανεπιστήμιο, η Σχολή, το Τμήμα οφείλουν να προσφέρουν προγράμματα και μαθήματα χρήσιμα και ενδιαφέροντα. Δουλειά των καθηγητών είναι το περιεχόμενο και η διδασκαλία των μαθημάτων να είναι ελκυστικά και χρήσιμα.
Μαθήματα, ακόμα και Τμήματα χωρίς ζήτηση, να καταργηθούν. Αν οι καθηγητές δεν μπορούν να διδάσκουν κάτι άλλο που να έχει χρησιμότητα και ζήτηση, να τους ανατεθεί έρευνα, εκπόνηση μελετών ή συγγραφή βιβλίων, ώσπου να πάρουν σύνταξη. Το κόστος διατήρησης αριθμού καθηγητών χωρίς να διδάσκουν, έστω και μεγάλου, είναι αμελητέο μπροστά στο όφελος από την προσφορά σπουδών που ενδιαφέρουν τους νέους και καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()