Το μέλλον της Αιγύπτου
Παρ΄ όλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι με πληθυσμό 110εκ η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει.

Της Ηλιάνας Θέμελη
Μη βιώσιμες δημόσιες δαπάνες, ανάληψη δανείων για όπλα και υποδομές καθώς και ο ανασταλτικός ρόλος που έχει παίξει η παρουσία του στρατού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι μερικοί από τους λόγους που η Αίγυπτος βρίσκεται σήμερα σε πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Σίγουρα έχει παίξει ρόλο η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η οικονομική πολιτική του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δεν μπόρεσε να μειώσει τον πληθωρισμό ή το δημόσιο χρέος από εξωτερικό δανεισμό που έχει φτάσει σχεδόν τα $160δις.
Συγκεκριμένα, αν και ο Σίσι συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει τον ρόλο του στρατού στην οικονομία σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας $3δις σε μετρητά, ο στρατός συνεχίζει να ελέγχει το 30-40% της οικονομίας. Μόνο μειοψηφικά ποσοστά σε εταιρείες που ελέγχει ο στρατός δημοπρατήθηκαν, κάτι που δεν είναι δυνατόν να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Λόγω αυτών, το ΔΝΤ έχει καθυστερήσει την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση δόσεων του δανείου μέχρι να γίνουν βήματα προς την ιδιωτικοποίηση. Οι χώρες του Κόλπου επίσης έχουν σταματήσει να δανείζουν ανεπιφύλακτα στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου.
Χωρίς διεθνή βοήθεια και εν τη απουσία υιοθέτησης διορθωτικών οικονομικών πολιτικών, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στο εσωτερικό της Αιγύπτου όπως διαμαρτυρίες, εγκληματικότητα αλλά και οικονομική μετανάστευση. Παρ΄ όλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι με πληθυσμό 110εκ η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, ενώ η Αμερική φαίνεται, επίσημα τουλάχιστο, ακόμα να αποδίδει την δυσχερή οικονομική κατάσταση της Αιγύπτου αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες παρά στις καταστροφικές πολιτικές του Σίσι.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε The National Interest
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()