Έναρξη συζητήσεων για το Σουδάν

Υπολογίζεται ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα και υποσιτισμό θα μπορούσε να ανέλθει σε 19 εκατομμύρια.

Έναρξη συζητήσεων για το Σουδάν

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Ξεκίνησαν το Σάββατο στην Σαουδική Αραβία οι συζητήσεις σε προ-διαπραγματευτικό στάδιο μεταξύ του Τακτικού Στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης μετά από σχεδόν ένα μήνα εχθροπραξιών. Οι συζητήσεις διεξάγονται με πρωτοβουλία και υπό τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αποτελούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια τερματισμού των εχθροπραξιών αν και οι δύο πλευρές δήλωσαν πως θα συζητήσουν μόνο ανθρωπιστική εκεχειρία και όχι ολικό τερματισμό του πολέμου.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι προς το παρόν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στο Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν, δηλαδή στις δύο περιοχές που είναι στο επίκεντρο του πολέμου, αλλά και η παροχή προστασίας σε βασικές υποδομές όπως τα υγειονομικά κέντρα. Ταυτόχρονα, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα προσπαθήσουν να βρουν έναν μηχανισμό για παρακολούθηση της κατάπαυσης πυρός. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν καμία από τις ανακωχές που έχουν ανακηρυχθεί δεν έχει γίνει σεβαστή.

Από την αρχή των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 550 άνθρωποι, μεταξύ τους τουλάχιστον 190 παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί παραπάνω από 4.900 άνθρωποι. Πάνω από 56.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει στην Αίγυπτο, ενώ ο πόλεμος έχει εκτοπίσει περισσότερους από 330.000 ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά ακόμα και πριν τον πόλεμο, ένα τρίτο του πληθυσμού του Σουδάν χρειαζόταν επισιτιστική υποστήριξη. Υπολογίζεται ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα και υποσιτισμό θα μπορούσε να ανέλθει σε 19 εκατομμύρια.

Ξένες κυβερνήσεις έχουν εκκενώσει τους διπλωμάτες τους και χιλιάδες ξένους υπηκόους από το Σουδάν και η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να μην επιστρέψουν ανθρώπους στο Σουδάν όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.

Για περισσότερες πληροφορίες DW, Ahram, BBC

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.