Οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνουν τις αστικές υδατικές κρίσεις περισσότερο από ό,τι η κλιματική αλλαγή ή η αύξηση του πληθυσμού
Αλλά δείξαμε ότι η κοινωνική ανισότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους φτωχότερους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το νερό αποτελεί κύριο συστατικό ζωής. Το καθαρό πόσιμο νερό λιγοστεύει σε όλες τις ηπείρους και στις περισσότερες χώρες. Σε πολλές παράλιες περιοχές, το θαλασσινό νερό εισχωρεί στο υπέδαφος καθιστώντας τα υπόγεια ύδατα υφάλμυρα. Η υπεράντληση, η σπατάλη, η επιμόλυνση και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι οι κύριες αιτίες που δημιουργούν συνθήκες οξείας κρίσης στην προμήθεια καθαρού νερού σε πολλές περιοχές. Η Athenian Herald θα παρουσιάζει, κατά διαστήματα, θέματα που αφορούν το νερό. Διαμάχες μεταξύ χωρών, αποτελέσματα ξηρασίας, επιστημονικές εξελίξεις, επιστημονικά δημοσιεύματα και άλλα σχετικά.
Της Ηλιάνας Θέμελη
Σύμφωνα με έρευνα, οι πλούσιες ελίτ υπερκαταναλώνουν νερό για τον προσωπικό τους ελεύθερο χρόνο και αφήνουν τους φτωχότερους ανθρώπους σε πόλεις σε όλο τον κόσμο χωρίς βασική πρόσβαση στο νερό.
Οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνουν τις κρίσεις νερού στις πόλεις περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ή την αύξηση του πληθυσμού, καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το νερό για πισίνες, κήπους και πλύσιμο αυτοκινήτων, όταν άλλοι στερούνται τα βασικά μέσα.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο (Reading University, Manchester University), τη Σουηδία (Uppsala University) και τις Κάτω Χώρες (Vrije Universiteit Amsterdam) εστίασε τη μελέτη της στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, αλλά διαπίστωσε παρόμοια προβλήματα σε 80 πόλεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων: Λονδίνο, Μαϊάμι, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Τόκιο, Μελβούρνη, Κωνσταντινούπολη, Κάιρο, Μόσχα, Μπανγκαλόρ, Τσενάι, Τζακάρτα, Σύδνεϋ, Μαπούτο, Χαράρε, Σάο Πάολο, Πόλη του Μεξικού και Ρώμη.
Προβλέψεις
Η καθηγήτρια Hannah Cloke, υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, η οποία συνέγραψε τη μελέτη, δήλωσε: "Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού σημαίνουν ότι το νερό γίνεται πιο πολύτιμος πόρος στις μεγάλες πόλεις. Αλλά δείξαμε ότι η κοινωνική ανισότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους φτωχότερους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.”
"Περισσότερες από 80 μεγάλες πόλεις παγκοσμίως έχουν υποφέρει από έλλειψη νερού λόγω ξηρασίας και μη βιώσιμης χρήσης νερού τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η κρίση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται σε πολλά μέρη του κόσμου.”
Η Εθνική Επιτροπή Υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι περίπου τέσσερα δις επιπλέον λίτρα νερού θα χρειαστεί η Αγγλία μέχρι το 2050.
Το μισό από αυτό θα καλυφθεί από την αύξηση της προσφοράς, δήλωσε η κυβέρνηση, ενώ το άλλο μισό θα προέλθει από τη βελτίωση της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση της ζήτησης και τη μείωση της σπατάλης νερού. Στο πλαίσιο του σχεδίου της για το νερό, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την κατανάλωση των βρετανικών νοικοκυριών στα 110 λίτρα/ άτομο την ημέρα μέχρι το 2050, από το σημερινό επίπεδο των 144 λίτρων/ άτομο.
Είπε επίσης ότι θέλει να δει μείωση κατά 50% των διαρροών από τις υποδομές της εταιρείας ύδρευσης και μείωση κατά 15% της χρήσης νερού εκτός των νοικοκυριών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις οικιακές χρήσεις του νερού στο Κέιπ Τάουν για να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, διαχωρίζοντάς τες σε πέντε ομάδες που κυμαίνονται από την ελίτ (άνθρωποι που ζουν σε ευρύχωρα σπίτια με μεγάλους κήπους και πισίνες) έως τους άτυπους κατοίκους (άνθρωποι που ζουν σε παράγκες στα περίχωρα).
Τα νοικοκυριά της ελίτ και του ανώτερου μεσαίου εισοδήματος αποτελούν λιγότερο από το 14% του πληθυσμού του Κέιπ Τάουν, αλλά χρησιμοποιούν περισσότερο από το ήμισυ του νερού της πόλης.
Τα άτυπα νοικοκυριά και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα αποτελούν το 62% του πληθυσμού, αλλά χρησιμοποιούν μόλις το 27% του νερού.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι αντιδραστικές προσπάθειες για τη διαχείριση των αποθεμάτων νερού, όπως η ανάπτυξη αποδοτικότερων υποδομών, είναι ανεπαρκείς και αντιπαραγωγικές. Αντ' αυτού, θα πρέπει να υπάρξει μια πιο προληπτική προσέγγιση, είπαν, με στόχο τη μείωση της υπερκατανάλωσης των ελίτ.
Με πληροφορίες από: TheEcologist, Brussel Times, Nature Journal
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()