Πριν βάλετε σταυρό σε υποψήφιο/α ρωτήστε τι προσέφερε στην Βουλή

Ο ψηφοφόρος, ενισχύει το κόμμα του βάζοντας τον σταυρό σε ικανούς και ηθικούς υποψηφίους. Αντίθετα, αποτελεί πλήγμα για ένα κόμμα η εκλογή των λιγότερο ικανών υποψηφίων.

Πριν βάλετε σταυρό σε υποψήφιο/α ρωτήστε τι προσέφερε στην Βουλή

Του Γιώργου Σαββίδη

Σε πρόσφατη συνέντευξη της, η υποψήφια βουλευτής του Πασόκ Τ. Αντωνίου, εξέφρασε την άποψη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και άλλα αισιόδοξα και θετικά.

Σε σχετικά πρόσφατη ομιλία του, ο υποψήφιος βουλευτής του Σύριζα Π.-Α. Μπάκας, εξέφρασε την, σωστή, άποψη ότι μια περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί όταν δεν υπάρχουν υποδομές.

Επίσης σε ομιλία του, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Σ. Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για το περιβάλλον.

Οι τρεις αξιότιμοι υποψήφιοι, επελέγησαν τυχαία από την προηγούμενη Βουλή. Συμπτωματικά, είναι και οι τρεις δραστήριοι με σημαντική παρουσία. Οι, επίσης τυχαία, επιλεγείσες θέσεις, είναι καλές και θετικές. Εν τούτοις, οι ψηφοφόροι τους πρέπει να τους ρωτήσουν τι έκαναν στην Βουλή για να προωθήσουν αυτές τις θέσεις τους αλλά και κάθε θέση που εξέφρασαν την προηγούμενη προεκλογική περίοδο και για κάθε θέση τους κατά την τελευταία βουλευτική τους θητεία.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι για όλους τους υποψήφιους βουλευτές. Οι γενικολόγες εξαγγελίες δεν καλύπτουν την ανάγκη ύπαρξης σαφών κριτηρίων για την επιλογή βουλευτών. Οι πολίτες έχουν καθήκον να αξιολογούν τους υποψηφίους με βάση την κοινοβουλευτική τους δράση και με βάση την πραγματική εκπροσώπηση της εκλογικής τους περιφέρειας. Εκτός από την ευκολία πλέον στην ενημέρωση, κατά την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι είναι ιδιαιτέρως δεκτικοί σε ερωτήσεις και έλεγχο του κοινοβουλευτικού τους έργου. Οι υποψήφιοι χωρίς προηγούμενη θητεία στην Βουλή, μπορούν επίσης να ερωτηθούν και, επιπλέον, μπορεί να τους καταστεί σαφές ότι θα παρακολουθούνται από τους ψηφοφόρους τους.

Ο βουλευτής έχει πρώτιστο καθήκον να εκπροσωπεί την εκλογική του περιφέρεια και τους ψηφοφόρους του, εξ ου και «αντιπροσωπευτική δημοκρατία». Για τον λόγο αυτόν, οφείλει να δίνει απολογισμό της δουλειάς του στους πολίτες της περιφέρειας όπου εκλέγεται.

Αν εκλέγουμε βουλευτές για να σηκώνουν το χέρι όταν το λέει ο αρχηγός του κόμματος, τότε δεν χρειαζόμαστε 300 βουλευτές. Και με 100 γίνεται η δουλειά.

Είναι πολύ σημαντική η σταυροδότηση, εξίσου σημαντική με την επιλογή κόμματος. Ο ψηφοφόρος, ενισχύει το κόμμα του βάζοντας τον σταυρό σε ικανούς και ηθικούς υποψηφίους. Αντίθετα, αποτελεί πλήγμα για ένα κόμμα η εκλογή των λιγότερο ικανών υποψηφίων.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.