Το ΚΥΣΕΑ πρέπει να εγκρίνει την πώληση αμυντικών εταιρειών σε ξένους

H πώληση μετοχών εταιρειών του αμυντικού τομέα, και των ιδιωτικών, πρέπει να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ.

Το ΚΥΣΕΑ πρέπει να εγκρίνει την πώληση αμυντικών εταιρειών σε ξένους
Πηγή: IDE

Του Γιώργου Σαββίδη

Στα πλαίσια της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA – Defence Exhibition Athens 2023, υπεγράφη η συμφωνία εξαγοράς της Ελληνικής εταιρείας IDE – Intracom Defense από την κρατική Ισραηλινή εταιρεία IAI – Israel Aerospace Industries.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και την περαιτέρω εμβάθυνση της. Και, εξ όσων φαίνεται από δημοσιοποιημένες πληροφορίες, δεν συντρέχει κανένας λόγος για τον οποίο η συμφωνία IDE – IAI δεν έπρεπε να προχωρήσει.

Εντοπίζουμε όμως ένα τεράστιο κενό. Ίσως μας διαφεύγει, αλλά πουθενά δεν είδαμε ότι η πώληση μιας σημαντικής εταιρείας αμυντικού υλικού και υπηρεσιών, απασχόλησε την Κυβέρνηση ή την Βουλή. Το ότι η εταιρεία είναι ιδιωτική δεν αποτελεί ικανό λόγο να μην ασχοληθεί το κράτος.

Το κενό δεν οφείλεται σε παραβίαση ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά κενό στην νομοθεσία.

Πολλοί λόγοι εξηγούν αυτό το κενό. Κυρίως το μικρό μέγεθος της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ιδιαιτέρως της ιδιωτικής, με το κακό παρελθόν να εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ελλιπή στήριξη της από το κράτος.

Ο αμυντικός τομέας είναι ιδιαίτερος και άπτεται ευαίσθητων εθνικών θεμάτων. Η χώρα μας έχει την πρωτοκαθεδρία στο ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ και αντιμετωπίζει τις γνωστές προκλήσεις ασφαλείας. Οφείλει να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο του συνολικού πλέγματος αμυντικών δαπανών.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρέπει να υποστηριχτεί ενεργά και αποφασιστικά. Και πρέπει να ελεγχθεί το πλαίσιο λειτουργίας της, ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφαλείας.

Η ασφάλεια στις εταιρείες αμυντικού υλικού και υπηρεσιών, εξαρτάται από τις διοικήσεις τους και τους μετόχους τους,  εφόσον οι μέτοχοι μετέχουν στην διοίκηση.

Η Ελλάδα έχει νομικές δεσμεύσεις ως μέλος της ΕΕ και αμυντικές ως μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελέγχει και να φροντίζει την ασφάλεια της αμυντικής βιομηχανίας. Ίσα-ίσα, έχει υποχρέωση να το κάνει.

Σκοπός του σημερινού σημειώματος είναι να τονίσει ότι η πώληση μετοχών εταιρειών του αμυντικού τομέα, και των ιδιωτικών, πρέπει να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.