Πανδημίες φυτών απειλούν τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι ασθένειες των φυτών θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτές...

Πανδημίες φυτών απειλούν τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Της Ηλιάνας Θέμελη

Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση και οι ένοπλες συγκρούσεις διευκολύνουν την εξάπλωση των πανδημιών. Διευκολύνουν, επίσης, και την εξάπλωση των ασθενειών στα φυτά και απειλούν την παραγωγή τροφίμων από την οποία εξαρτώνται δισεκατομμύρια άνθρωποι, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η "άνευ προηγουμένου" εξάπλωση ενός μύκητα (Magnaporthe oryzae) που προσβάλλει το σιτάρι σε ολόκληρο τον κόσμο οδήγησε τους επιστήμονες να ζητήσουν μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη γενετική επιτήρηση των καλλιεργούμενων ειδών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η καταστροφή τους. Ο μύκητας του σιταριού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία το 1985 και σταδιακά εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες. Πιο πρόσφατα εμφανίστηκαν πανδημίες στο Μπαγκλαντές και τη Ζάμπια.

Στο Μπαγκλαντές το 2016 κατέστρεψε περίπου 15.000 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), εξαπλώθηκε σε πάνω από το 16% της καλλιεργούμενης έκτασης σιταριού της χώρας και κατανάλωσε έως και το 100% των σοδειών, ενώ στη Ζάμπια συνεχίζουν να εκδηλώνονται κρούσματα με διαφορετικό αντίκτυπο από την άφιξή του το 2018.

Ο μύκητας έχει ήδη μεταφερθεί από 8 σε 21 περιοχές στο Μπαγκλαντές και οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα ότι θα εξαπλωθεί στην Κίνα και την Ινδία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο.

Σε μια νέα μελέτη, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το University College London (κοινώς UCL) και το Sainsbury Laboratory, East Anglia, επιβεβαίωσε ότι ο μύκητας που πλήττει το Μπαγκλαντές και τη Ζάμπια ανήκει στην ίδια γενετική γραμμή με εκείνον της Νότιας Αμερικής, αν και η ακριβής πηγή δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί.

Οι ερευνητές είπαν ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την πανδημία του Covid-19 και να παρακολουθεί την εξάπλωση του μύκητα χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους γενετικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εξάπλωσης και των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Δημοσιεύοντας την εργασία τους στο περιοδικό PLOS Biology, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γενετική σύνθεση του σιταρόμυκητα χρησιμοποιώντας 84 ταυτόχρονες δοκιμές PCR. Εκτός από την ανίχνευση της διεθνούς εξάπλωσής της, η ομάδα διαπίστωσε ότι το γονίδιο Rmg8 είναι ανθεκτικό στον μύκητα, ενώ η ασθένεια είναι ευαίσθητη στο μυκητοκτόνο στροβιλουρίνη.

Τόνισαν ότι η γονιδιωματική επιτήρηση, ιδίως σε χώρες που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές, παρέχει την καλύτερη μέθοδο για την κατανόηση του τρόπου ελέγχου της εξάπλωσης του μύκητα.

"Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι ασθένειες των φυτών θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτές”, ανέφεραν. Συνέχισαν ότι: "Πρέπει να είμαστε προληπτικοί και όχι αντιδραστικοί, πρέπει να προβλέψουμε ότι οι ασθένειες θα μετακινηθούν και επομένως να σχεδιάσουμε ανάλογα.”

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πώς οι ασθένειες των φυτών, όπως ο μύκητας του σιταριού, μπορούν να εξελιχθούν ώστε να γίνουν ανθεκτικές στα φυτοφάρμακα και τα μυκητοκτόνα.

Ο καθηγητής Sophien Kamoun από το εργαστήριο Sainsbury δήλωσε: "…η γονιδιωματική επιτήρηση προσθέτει μια μοναδική διάσταση στη συντονισμένη αντιμετώπιση των εστιών μολυσματικών ασθενειών. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε τη γονιδιωματική επιτήρηση της έκρηξης της ασθένειας του σιταριού στην Αφρική και την Ασία για να εντοπίσουμε τις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία μόλις εμφανιστούν".

Με πληροφορίες από: TheEcologist, NewFoodMagazine

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.