Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν καταπολεμά την φτώχεια

Ο κατώτατος μισθός στα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να φτάσει τα €1.200 μηνιαίως, με αντίστοιχες αυξήσεις στις συντάξεις. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να διπλασιαστεί και να φτάσει τα €400 μηνιαίως.

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν καταπολεμά την φτώχεια

Του Γιώργου Σαββίδη

Την άποψη μας για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ την εκφράσαμε σε σχετικό άρθρο (βλέπε εδώ). Θεωρούμε το πρόγραμμα αξιόπιστο και εκτιμούμε ότι εξασφαλίζει την πιστοληπτική αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα. Το «αξιόπιστο» μεταφράζεται σε «υλοποιήσιμο», δηλαδή, μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η προσπάθεια για ένα πρόγραμμα του οποίου η αξιοπιστία να μην μπορεί να αμφισβητηθεί, κυρίως από τις αγορές, είναι ταυτόχρονα η αδυναμία του προγράμματος.

Το οικονομικό πρόγραμμα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό και συγκεκριμμένο στους καίριους τομείς της καταπολέμησης της φτώχειας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος μέσω του οποίου καταπολεμάται η φτώχεια αποτελεσματικά.

Η φτώχεια μπορεί να εξαφανιστεί μόνο με αύξηση των εισοδημάτων. Η πρόσκαιρη ανακούφιση των επιδομάτων, παρότι αναγκαία πολλές φορές, δεν φέρει μόνιμα αποτελέσματα.

Ο κατώτατος μισθός στα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να φτάσει τα €1.200 μηνιαίως, με αντίστοιχες αυξήσεις στις συντάξεις. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να διπλασιαστεί και να φτάσει τα €400 μηνιαίως. Το αφορολόγητο πρέπει να φτάσει €12.000 ετησίως και κλιμακούμενο €20.000 για οικογένεια τεσσάρων ατόμων.

Το κόστος μπορεί να απορροφηθεί από τον προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν άμεσα στην κατανάλωση και θα επιστρέψουν στο κράτος και στις επιχειρήσεις. Πιθανότατα, τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρήσεις θα έχουν επιπλέον όφελος από τον πολλαπλασιαστή. Επιπλέον, θα μειωθούν οι δαπάνες επιδομάτων και άλλων προγραμμάτων.

Η δημιουργία νέου κύματος κόκκινων δανείων και νέας τάξης νεόπτωχων πρέπει να αποφευχθεί. Άλλως, η οικονομία και η κοινωνία θα πληγούν ποικιλοτρόπως. Η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως δημοσιεύεται είναι πλασματική γιατί περιλαμβάνει μόνο αυτά που κατέχουν οι τράπεζες, δηλαδή, δεν μετρά αυτά που πώλησαν οι τράπεζες σε funds. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν διορθώνεται με νομικίστικους τρόπους. Είναι αναγκαίο να δοθεί δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες το επιθυμούν, αυτόματης αναπροσαρμογής του δανείου χωρίς τις επιβαρύνσεις τόκων και εξόδων υπερημερίας και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, αλλά και κλιμάκωσης των πληρωμών. Το μέτρο αυτό δεν επιβαρύνει το κράτος. Βοηθά τους δανειστές να εισπράξουν και τους δανειολήπτες να πληρώσουν για να γλιτώσουν τα σπίτια τους. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (του συνόλου και όχι μόνο όσων κατέχουν οι τράπεζες) είναι θετική από κάθε σκοπιά.

Το επιχειρηματικό κλίμα χρήζει άμεσης βελτίωσης με χειροπιαστά μέτρα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εκλείψουν οι παραλογισμοί. Το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο, έως το 2025. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιστρέφει φόρους και να πληρώνει τις οφειλές του αυτομάτως ή να επιβαρύνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χρεώνει τους πολίτες όταν αυτοί καθυστερούν να πληρώσουν.

Οι αδειοδοτικές διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν και να μην απαιτούν πολιτικές παρεμβάσεις. Να θεσπιστούν εύλογοι χρόνοι εγκρίσεων οι οποίοι να τηρούνται αυστηρά υπέρ της επένδυσης. Δηλαδή, οι υπηρεσίες να έχουν χρόνο έκφρασης αντιρρήσεων, η πάροδος του οποίου να συνεπάγεται αυτομάτως θετική απάντηση για την επένδυση. Το δικαίωμα ένστασης και έφεσης να περιοριστεί και σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε 2-3 μήνες για κάθε στάδιο. Οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την έγκριση επενδύσεων να στελεχωθούν για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με επάρκεια.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για απλές και διαφανείς διαδικασίες και για λογικό φορολογικό σύστημα, παρά για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Επίσης, δεν θέλουν να εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες.

Η φτώχεια καταπολεμάται μόνο μέσω αύξησης των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, μέσω καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται από επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πάνω από €60δις επενδύσεις ετησίως για να φτάσουμε στην προ κρίσης κατάσταση (βλέπε εδώ).

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.