Η Credit Suisse δικαιώνεται

Εκτός από τους καταλόγους της Αργεντινής, η AlixPartners εξέτασε και άλλα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου 311 ανώτερων ναζιστών που είχε αποστείλει η SWC στον Πρόεδρο της Ελβετίας πριν από 25 χρόνια.

Η Credit Suisse δικαιώνεται

Του Κώστα Δημητρόπουλου

H Credit Suisse ανακοίνωσε, μετά από διετή έρευνα για την διερεύνηση ιστορικών ζητημάτων που τέθηκαν από το Κέντρο Simon Wiesenthal (SWC), ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του SWC.

Οι ισχυρισμοί ήταν ότι πολλά άτομα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο 12.000 ονομάτων στην Αργεντινή είχαν λογαριασμούς στη Schweizerische Kreditanstalt (SKA), την προκάτοχο τράπεζα της Credit Suisse, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου. Η έρευνα δεν βρήκε επίσης κανένα στοιχείο ότι οι οκτώ λογαριασμοί που έχουν κλείσει εδώ και καιρό και εντοπίστηκαν κατά την περίοδο αυτή περιείχαν περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε θύματος του Ολοκαυτώματος. Επιπλέον, η έρευνα της τράπεζας επιβεβαιώνει ουσιαστικά την υπάρχουσα έρευνα για την ιστορία της Credit Suisse που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του διακανονισμού του 1999, ο οποίος προέβλεπε την δέσμευση την ελβετικών τραπεζών όσον αφορά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάρτιο του 2020, η SWC ζήτησε από την Credit Suisse να διερευνήσει έναν κατάλογο μελών της Unión Alemana de Gremios (UAG), μιας ναζιστικής εργατικής οργάνωσης της Αργεντινής, ισχυριζόμενη ότι "πολλά" από τα ονόματα του εν λόγω καταλόγου είχαν λογαριασμούς στην SKA. Παρά τον προαναφερθέντα διακανονισμό του 1999, η Credit Suisse προσέλαβε οικειοθελώς μία από τις κορυφαίες εταιρείες εγκληματολογικών ερευνών στον κόσμο, την AlixPartners, για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Εκτός από τη διερεύνηση του καταλόγου UAG που καταρτίστηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή της Αργεντινής το 1941, η AlixPartners έψαξε επίσης στα αρχεία της τράπεζας για τα ονόματα των μελών του Ναζιστικού Κόμματος της Αργεντινής, όπως αυτά καταγράφηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1946, και διεξήγαγε έρευνες για πρόσθετα ονόματα για τα οποία η SWC ζήτησε πληροφορίες.

Για μια περίοδο άνω των δύο ετών, μια ομάδα έως και 50 επαγγελματιών της AlixPartners δαπάνησε περισσότερες από 50.000 ώρες για τη διερεύνηση του θέματος, χρησιμοποιώντας τα αρχεία και τις βάσεις δεδομένων της τράπεζας που περιέχουν πληροφορίες για εκατομμύρια ιστορικούς λογαριασμούς της Credit Suisse. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η AlixPartners εφάρμοσε τεχνολογία αιχμής και εξέτασε χειροκίνητα 480.000 έγγραφα, ενώ συνέλεξε σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία από εξωτερικές πηγές.

Βασικά ευρήματα

- Η AlixPartners διαπίστωσε ότι ο κατάλογος των περίπου 12.000 μελών της εργατικής οργάνωσης UAG που παρέσχε η SWC αφορούσε στην πραγματικότητα 8.951 μοναδικά άτομα, εξαιρουμένων των διπλοτύπων. Η έρευνα της τράπεζας διαπίστωσε ότι, εκείνη την εποχή, τα άτομα που αναζητούσαν εργασία σε γερμανικές εταιρείες στην Αργεντινή ήταν ουσιαστικά υποχρεωμένα να ενταχθούν στην UAG. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος της UAG δεν αναφέρει την SKA ή την Credit Suisse και δεν περιέχει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

- Η AlixPartners εξέτασε τα ονόματα στον κατάλογο της UAG και τα 1.373 ονόματα στον κατάλογο της αμερικανικής κυβέρνησης σε σύγκριση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένων βάσεων δεδομένων αδρανών, κλειστών και αριθμημένων λογαριασμών στη SKA που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

- Μετά από εξέταση των πιθανών αντιστοιχιών, η AlixPartners εντόπισε οκτώ άτομα που αναφέρονται στους καταλόγους της Αργεντινής και τα οποία πιθανόν να είχαν σχέση λογαριασμού με την SKA κατά τη σχετική περίοδο μεταξύ 1933 και 1945. Επτά από αυτές τις σχέσεις είχαν κλείσει μέχρι το 1937 και μόνο μία σχέση υπήρχε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με ένα μέλος της UAG που είχε μεταναστεύσει στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1920. Το άτομο αυτό δεν περιλαμβανόταν σε κανένα στάδιο στον κατάλογο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα μέλη του ναζιστικού κόμματος της Αργεντινής.

- Η AlixPartners εντόπισε επίσης 70 κλειστούς λογαριασμούς που ταίριαζαν με τους καταλόγους της Αργεντινής και οι οποίοι ανοίχτηκαν χρόνια και, σε πολλές περιπτώσεις, δεκαετίες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η τράπεζα θεωρεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν σχετίζονται με το πλαίσιο των ζητημάτων που έθεσε η SWC.

- Συνοπτικά, τα ευρήματα της AlixPartners δεν εντόπισαν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της SWC ότι "πολλά" από τα μέλη της UAG ή τους Αργεντινούς ναζί που περιλαμβάνονται στους καταλόγους είχαν λογαριασμούς στην SKA κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, ούτε αποκάλυψαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οποιοσδήποτε από τους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο αυτή περιείχε περιουσιακά στοιχεία από θύματα του Ολοκαυτώματος.

Εκτός από τους καταλόγους της Αργεντινής, η AlixPartners εξέτασε και άλλα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου 311 ανώτερων ναζιστών που είχε αποστείλει η SWC στον Πρόεδρο της Ελβετίας πριν από 25 χρόνια. Στη δεκαετία του 1990, ο ιστορικός της Credit Suisse, καθηγητής Joseph Jung, και η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελβετία - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ("Επιτροπή Bergier") είχαν αναλύσει τον ίδιο κατάλογο και εντόπισαν επιπλέον οκτώ πρόσωπα με λογαριασμούς SKA μεταξύ 1933 και 1945. Εκτός από αυτά τα ήδη δημοσιευμένα ευρήματα, η AlixPartners - με τη βοήθεια της τεχνολογίας φωνητικής αντιστοίχισης ονομάτων που δεν ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή - εντόπισε έναν επιπλέον λογαριασμό κατά την περίοδο που έκλεισε τον Μάρτιο του 1933. Για τη μεταπολεμική περίοδο, η οποία δεν ήταν στο επίκεντρο της Επιτροπής Bergier και του καθηγητή Jung, η AlixPartners επιβεβαίωσε 12 λογαριασμούς που ανοίχτηκαν στις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί έχουν κλείσει.

Με πληροφορίες από: Credit Suisse, APNews, NYTimes

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.