Η διαφάνεια στην δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές χρειάζεται ενίσχυση

Η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές βρέθηκαν, εκ των πραγμάτων, στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Η διαφάνεια στην δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές χρειάζεται ενίσχυση

Του Γιώργου Σαββίδη

Η δημοκρατία λειτουργεί καλά και σωστά όταν τηρούνται οι κανόνες. Συγκυρίες, πίεση και ανθρώπινη φύση συχνά οδηγούν σε παραβίαση των κανόνων. Τις περισσότερες φορές, οι παραβάσεις και παραβιάσεις είναι δυσδιάκριτες και κρυμμένες πίσω από νεφελώδεις διαδικασίες και πρακτικές.

Οι εντεταλμένοι θεσμοί φρούρησης των κανόνων είναι η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές. Ο κάθε θεσμός λειτουργεί σε διαφορετικό πλαίσιο και έχει διαφορετικό ρόλο.

Δεν υπαινισσόμαστε ότι η δικαιοσύνη στην χώρα μας δεν λειτουργεί σωστά, ούτε ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.

Σε περιόδους εντάσεων όμως, οι θεσμοί αυτοί δοκιμάζονται, αλλά κυρίως δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτούς. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αποτελεί θεμελιώδες συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολίτευμα και τους κανόνες του.

Επομένως, δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές πρέπει να βρίσκονται υπεράνω και εκτός οποιουδήποτε πεδίου αντιπαράθεσης, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής. Οι κατά καιρούς αμφισβητήσεις, κριτικές και επιθέσεις, άμεσες ή έμμεσες, σε αυτούς τους θεσμούς, είναι ένδειξη ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σοβαρές υποθέσεις και εξελίξεις που αφορούσαν τους τομείς των προσωπικών δεδομένων, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, η τραγωδία των Τεμπών και οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου είναι σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές βρέθηκαν, εκ των πραγμάτων, στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Στην δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης, υπήρξε αμφισβήτηση ή κριτική των σχετικών αποφάσεων.

Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο λειτουργίας της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω και να μεγαλώσουν οι αποστάσεις τους από την πολιτική και τους πολιτικούς, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια. Ίσως χρειάζεται διαφοροποίηση ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων τους, ίσως χρειάζεται επιμήκυνση ο χρόνος θητείας τους, ίσως χρειάζεται ενίσχυση των αμοιβών και του προϋπολογισμού τους…

Η χώρα διαθέτει ικανότατους και έμπειρους νομικούς και συνταγματολόγους οι οποίοι μπορούν να επεξεργαστούν το σωστό πλαίσιο και να ενσωματώσουν τις εμπειρίες της μεταπολιτευτικής περιόδου όπου ισχύει το υπάρχον σύνταγμα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.