Όθων Ηλιόπουλος: να κάνουμε Harvard το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Ζει με άλλον κώδικα δεοντολογίας και άλλους κανόνες στις ΗΠΑ και θέλει άλλους στην Ελλάδα.

Του Γιώργου Σαββίδη
Ο Όθων Ηλιόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του Σύριζα και αξιόλογος επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA, είπε: «Προτείνω να κάνουμε Harvard το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο…».
Για να επιτευχθεί αυτό προτείνει 10% προσλήψεις προσωπικού κάθε χρόνο, οικονομική στήριξη των μεταπτυχιακών φοιτητών, νέες μεταπτυχιακές σχολές, κατάργηση των «διδακτορικών μαϊμούδων», ίδρυση Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών και κατάργηση των εξετάσεων για σχολές χαμηλής ζήτησης και να έχουν τη δυνατότητα να μπουν όλοι οι φοιτητές. (Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).
Ο Ό. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι στα ιδιωτικά μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ φοιτούν 200 χιλιάδες φοιτητές, δεν θέλει αστυνομία στα Ελληνικά πανεπιστήμια ενώ θέλει στο Harvard και απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα των καταλήψεων.
Η πρόσληψη 10% προσωπικού τον χρόνο δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει γιατί κάθε δέκα χρόνια πρέπει να αλλάζει το σύνολο του προσωπικού, πράγμα ανέφικτο. Αν εννοεί τους επισκέπτες, ερευνητές, βοηθούς, μεταπτυχιακούς, μεταδιδακτορικούς και άλλους που προσλαμβάνονται για περιόδους από ένα εξάμηνο έως 2-3 χρόνια, τότε σημαίνει ότι το ίδιο 10% αντικαθίσταται κάθε χρόνο, πράγμα εντελώς διαφορετικό.
Στα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ φοιτούν πολύ περισσότεροι. Πάνω από 200 χιλιάδες φοιτούν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, σε 8 πανεπιστήμια: Harvard (35.276), New York University (61.724), Yale (15.184), University of Pennsylvania (28.201), Stanford (17.680), Princeton (8.478), MIT (11.858) και Columbia (33.882). Υπάρχουν ακόμα μερικές εκατοντάδες ιδιωτικά μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.
Καμία αναφορά δεν έγινε σε οικονομικά μεγέθη. Το Harvard είχε το 2022 έσοδα $5.8δις και έξοδα $5.4δις, ή $150χ ανά φοιτητή. 21% των εσόδων προέρχεται από δίδακτρα και παροχή στέγης. (Βλέπε Harvard Financial Report).
Ο Ό. Ηλιόπουλος έκανε και μια προσπάθεια να εξισώσει το σύστημα αξιολόγησης υποψηφίων προς εισαγωγή στο Harvard με εισαγωγή χωρίς κριτήρια. Προσπάθησε επίσης να εξισώσει το μπάχαλο των Ελληνικών πανεπιστημίων με μια διαμαρτυρία στο ΜΙΤ για να δικαιολογήσει την διαφωνία του με αστυνομία στα Ελληνικά πανεπιστήμια και την μη-καταδίκη των καταλήψεων.
Ο Ό. Ηλιόπουλος προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Το «προτείνω να κάνουμε Harvard το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», υιοθετώντας τις πρακτικές του μπάχαλου, της ανομίας και της υποβάθμισης των σπουδών, δεν είναι πρόταση. Είναι πολιτικός οπορτουνισμός.
Η πρόταση του Ό. Ηλιόπουλου εκτός από καιροσκοπική, είναι και αήθης. Ζει με άλλον κώδικα δεοντολογίας και άλλους κανόνες στις ΗΠΑ και θέλει άλλους στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί ανακρίβειες και ψεύδη για να συγκεράσει τα αταίριαστα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μόνο και μόνο γιατί έτσι εξυπηρετεί δικούς του ιδιοτελείς μικροπολιτικούς σκοπούς. Με αυτή την διπλοπροσωπία επιδιώκει την εκλογή του και την εκλογική ενίσχυση του κόμματος του.
Κάθε φορά που μιλά ο Ό. Ηλιόπουλος εκτίθεται περισσότερο. Είναι λυπηρό, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά στην βελτίωση των Ελληνικών ΑΕΙ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()