Οι επιπτώσεις της επίθεσης σε συναγωγή στην Τυνησία

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για ομαλοποίηση του πραξικοπήματος του Σαγιέντ.

Οι επιπτώσεις της επίθεσης σε συναγωγή στην Τυνησία

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ο Πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ ενδέχεται να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη της Δύσης στον τομέα της ασφάλειας, παρά την αυξημένη επίκριση για τις αυταρχικές του τάσεις.

Κατά τη διάρκεια ετήσιου προσκυνήματος που προσελκύει πολλούς Εβραίους στη Γρίμπα, νησί της Τυνησίας, ένας χωροφύλακας άνοιξε πυρ και σκότωσε πέντε άτομα. Ο ίδιος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας της Τυνησίας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η διακυβέρνηση του Σαγιέντ απομακρύνει τη χώρα από τους δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που έχει ωθήσει τη Δύση να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς την Τυνησία.

Ωστόσο, το συμβάν αυτό, αν και φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και να μην ανταποκρίνεται στη γενικότερη ασφάλεια που απολαμβάνει η εβραϊκή κοινότητα στην Τυνησία, ενδέχεται να αυξήσει τη βοήθεια της Δύσης στον τομέα της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικά αν ο Σαγιέντ επιμείνει ότι η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για ομαλοποίηση του πραξικοπήματος του Σαγιέντ.

Με πληροφορίες από: The Jerusalem Post

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.