Το εμπόριο ναρκωτικών στην Μέση Ανατολή και το «χάπι των τζιχαντιστών»

Τώρα, μεγάλες ποσότητες της παράνομης ουσίας με την ονομασία Captagon η οποία χαρακτηρίζεται και ως το «χάπι των τζιχαντιστών» φαίνεται να προέρχονται από την Συρία.

Το εμπόριο ναρκωτικών στην Μέση Ανατολή και το «χάπι των τζιχαντιστών»

Της Ηλιάνας Θέμελη

Καθώς η Συρία επανεντάσσεται σταδιακά στον Αραβικό Σύνδεσμο, τα υπόλοιπα κράτη περιμένουν από τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσσαντ να βρει λύση στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών από την Συρία στην Ιορδανία, τα κράτη του Περσικού Κόλπου και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι η Συρία είχε αποκλειστεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο λόγω της βίαιας καταστολής των ακτιβιστών που μάχονταν για δημοκρατία. Τώρα, μεγάλες ποσότητες της παράνομης ουσίας με την ονομασία Captagon η οποία χαρακτηρίζεται και ως το «χάπι των τζιχαντιστών» φαίνεται να προέρχονται από την Συρία.

Το χάπι αυτό κατασκευάστηκε το 1961 ως υποκατάστατο της αμφεταμίνης και μεθαμφεταμίνης για να θεραπεύσει την υπερκινητικότητα, τη διαταραχή διάσπασης προσοχής και την κατάθλιψη. Το 1986 όταν οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι εθιστικές του ιδιότητες ξεπερνούν τα κλινικά οφέλη, απαγορεύτηκε σε όλα τα κράτη.

Η Ιορδανία τείνει να κάνει την αντιμετώπιση του εμπορίου του συγκεκριμένου ναρκωτικού όρο για την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ενώ για άλλες χώρες το ζήτημα δεν είναι εξίσου σημαντικό.

Φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο για τον Άσσαντ να ελέγξει την πορεία διακίνησης των ναρκωτικών, αφού τα υλικά προέρχονται κυρίως από τον Λίβανο και η Συρία θα ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολλάχ. Ταυτόχρονα πολλά από τα δίκτυα διακίνησης φαίνεται να απολάμβαναν κρατικής αποδοχής σε κάποιο βαθμό καθώς η Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου δεχόταν πληρωμές σε ναρκωτικά για τη συνέχιση λειτουργίας του κράτους.

Με πληροφορίες από: The Jerusalem Post

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.