Πόσο κόστισαν οι προεκλογικές εκστρατείες των βουλευτών;

Η ιδιωτική χρηματοδότηση υποψηφίου από το ίδιο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των €5.000.

Πόσο κόστισαν οι προεκλογικές εκστρατείες των βουλευτών;

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες σχετικά με το κόστος που πρέπει να αναλάβει ένας υποψήφιος βουλευτής.

Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο, από συνεντεύξεις και από αρθρογραφήσεις πολιτικών συντακτών, αλλά και από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών. Προσπαθήσαμε, επίσης, να εκλογικεύσουμε και τα έξοδα που αναφέρονται, ώστε να τα προσαρμόσουμε στην «πραγματικότητα».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νεότερες γενιές, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της πολιτικής μόνες τους. Χρειάζονται ένα «χεράκι βοηθείας», διότι το κόστος μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι δυσβάσταχτο εάν δεν έχεις σπόνσορες.

Έχουν θεσπιστεί ανώτατα όρια δαπανών (χωρίς ΦΠΑ) για την προεκλογική περίοδο, δηλαδή των 30 ημερών πριν τις εκλογές ή, αλλιώς,  από την ημέρα διακοπής των εργασιών της βουλής έως τις εκλογές. Η περίοδος αναφοράς είναι 6 μήνες προ των εκλογών και 2 μήνες μετά τη διενέργειά τους. Στο σύνολο 9 μήνες.

Οι ανώτατες δαπάνες εξαρτώνται από τις εκλόγιμες έδρες, οι οποίες εξαρτώνται από τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας. Με άλλα λόγια, όσο λιγότερος ο ανταγωνισμός, τόσο λιγότερα χρήματα δικαιούται «να ρίξει» ένας υποψήφιος βουλευτής στην προεκλογική του εκστρατεία.

Τους περισσότερους βουλευτές εκλέγει ο Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών (19) και οι μέγιστες δαπάνες ανά υποψήφιο/α είναι €76.500. 17 έδρες εκλέγει η Α Θεσσαλονίκης και 16 ο Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών, με το ανώτατο όριο να βρίσκεται στα €73.500 και €72.000 αντίστοιχα. Με 13 έδρες ακολουθεί η Α Αθηνών (€70.500) και από 12 έχουν η Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών (€66.000) και η Α Ανατολικής Αττικής (€64.500). Από τα χαμηλότερα ανώτατα όρια (€15.000) έχουν, από την άλλη, τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλληνία, η Λευκάδα, η Σάμος και η Φωκίδα που. Για τους υποψήφιους βουλευτές επικρατείας, το ανώτατο όριο είναι €69.000, δηλαδή όσα και στην Α Αθηνών.

Πόσο είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να δαπανήσει ο υποψήφιος για διαφημιστικές δαπάνες;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή καθορίζεται στο είκοσι τοις εκατό (20%) του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους των εκλογικών δαπανών του.

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος διαφημιστικών δαπανών όμως;

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χρεώνουν €4-8χιλ ανά υποψήφιο, το οποίο προφανώς εξαρτάται από τον πληθυσμό του δήμου και τον αντίκτυπο που θέλει να έχει η καμπάνια.

Ο επικοινωνιολόγος χρεώνει €15-25χιλ ανά πελάτη. Όσο δυσκολότερος ο μαθητής, τόσο ακριβότερη η υπηρεσία.

Τα φυλλάδια και οι κάρτες πάνε γύρω στα €3-5χιλανά υποψήφιο. Εξαρτάται πόση «οικολογική» συνείδηση έχει.

Οι ψηφιακές καμπάνιες είναι πιο τσουχτερές. Κοστίζουν περίπου €10-12χιλ ανά υποψήφιο.

Στα υπόλοιπα έξοδα συμπεριλαμβάνονται τα κεράσματα που, εάν είναι μόνο καφέδες, υπολογίζονται γύρω στις €3-5χιλ. Εάν ο υποψήφιος είναι πιο «ανοιχτοχέρης» και κερνάει και φαγητά ή οινοπνευματώδη ποτά, τα έξοδα μπορεί να φτάσουν και τις €10χιλ.

Και τι συμβαίνει στην περίπτωση ενός υποψηφίου στη νησιωτική χώρα; Συγκρίνονται τα μεταφορικά κόστη με ferry- boat με τα μεταφορικά κόστη με αυτοκίνητο; Προφανώς όχι. Στην χειρότερη των εκτιμήσεων, είναι 5 ή 6 φορές περισσότερα.

Σε περίπτωση εκλογικού κέντρου ή αποστολή μαζικών SMS(€500 έως €4χιλ), ο προϋπολογισμός διευρύνεται περισσότερο.

Το ανώτατο όριο συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των δαπανών, τις οποίες υπολογίζουμε γύρω στις €60χιλ ανά υποψήφιο.

Και που βρίσκουν τα χρήματα οι υποψήφιοι;

Αφήνουμε εκτός συνάρτησης προσωπικά εισοδήματα που μπορεί, δυνητικά, να είναι απεριόριστα. Επικεντρωνόμαστε στα νομοθετημένα ανώτατα όρια ιδιωτικής χρηματοδότησης ανά υποψήφιο. Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, η ιδιωτική  χρηματοδότηση υποψηφίου από το ίδιο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των €5.000.

Ενώ απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχές προς υποψηφίους από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ΟΤΑ ή φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες ΜμΕ.

Με πληροφορίες από: ΤοΒήμα, Parapolitika, Υπουργείο Εσωτερικών (1), Υπουργείο Εσωτερικών (2)

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.