Εκλογές: η επόμενη μέρα – μην περιμένετε ουσιαστικές διαφορές έως τις επόμενες εκλογές

Θα συνεχίσουν την τοξικότητα κατηγορώντας τους πάντες για ακόμα 30 μέρες…

Εκλογές: η επόμενη μέρα – μην περιμένετε ουσιαστικές διαφορές έως τις επόμενες εκλογές

Του Γιάννη Μαυρομιχάλη

Όλοι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν σεισμός. Πρώτη φορά το κυβερνόν κόμμα αυξάνει το ποσοστό του, όπως και το τρίτο κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση καταρρέει. Επιπλέον, το κυβερνόν κόμμα φτάνει μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία με σύστημα απλής αναλογικής.

Η συζήτηση και η ανάλυση των αιτίων είναι ασταμάτητη και ενδιαφέρουσα. Σίγουρα, αυτές οι εκλογές θα αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια και θα αναλυθούν από τους ιστορικούς.

Σήμερα ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει «η επόμενη μέρα». Πως θα αντιδράσουν τα κόμματα έως τις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου (;) και κυρίως τα τρία πρώτα κόμματα, ΝΔ, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής 21ηςΜαΐου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι θα ακολουθήσουν τις εξής στρατηγικές / τακτικές:

-       Η ΝΔ θα συνεχίσει την προβολή θετικής εικόνας, του έργου που έγινε, του οράματος για το μέλλον, και αποφυγή οξύτητας και διχαστικού λόγου. Θα κάνει αναφορές στην προστασία των συνόρων, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και τις στρατηγικές συμμαχίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες. Και θα τονίσει την καλή διαχείριση δύσκολων κρίσεων.

-       Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τον διμέτωπο κατά ΝΔ και Σύριζα, αλλά με αυξημένη ένταση κατά του Σύριζα. Κατάλαβε ότι ο ισαποστακισμός δεν το ευνοεί (βλέπε σχετικό άρθρο εδώ), και θα προσπαθήσει να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους του που πήγαν στον Σύριζα την περίοδο 2012-2015. Κύριο επιχείρημα θα έχει την υπεύθυνη αντιπολίτευση με ρεαλιστικό πρόγραμμα και την προσήλωση στους θεσμούς.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε λόγο να μείνουν στα ανωτέρω, κοντά στην στρατηγική που τους έφερε οφέλη στην κάλπη.

Ο Σύριζα, έχοντας υποστεί πανωλεθρία, είναι το κόμμα το οποίο έχει κάθε λόγο για αναθεώρηση στρατηγικής και τακτικής. Έχασε 36,3% της εκλογικής του δύναμης, απόδειξη ότι είχε πολλές αδυναμίες και λάθη στην εκστρατεία του, στο πρόγραμμα του και στις επιλογές του. Θα αναμενόταν ότι ο Σύριζα θα τροποποιήσει εκ βάθρων την προσέγγιση του.

Η εκτίμηση μας είναι ότι ο Σύριζα δεν θα προχωρήσει σε ουσιώδη μεταβολή της στρατηγικής και τακτικής του. Τα πρώτα δείγματα το επιβεβαιώνουν. Τα συντριπτικά μεγέθη των εκλογών δεν τους επιτρέπουν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα, αλλά κατά τα άλλα συνεχίζουν όπως πριν. Με τις ίδιες ατάκες και προκατασκευασμένα συνθήματα. Κατ’ αυτούς, έχασαν γιατί οι άλλοι τους επιτίθεντο και οι «λοιποί προοδευτικοί» δεν υποστήριξαν κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σύριζα. Θα συνεχίσουν την τοξικότητα κατηγορώντας τους πάντες για ακόμα 30 μέρες…

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.