Η επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

ΗΠΑ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμες να αντιδράσουν ακόμη στις γενικότερες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Η επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

Της Ηλιάνας Θέμελη

Πρόσφατα αποφασίστηκε ομόφωνα από τα 21 μέλη κράτη του Αραβικού Συνδέσμου η σταδιακή επανένταξη της Συρίας στην συμμαχία. Το μέλλον της χώρας στον Σύνδεσμο εξαρτάται από τα μέτρα που θα πάρει για καταπολέμηση της διακίνησης του ναρκωτικού captagon (δείτε προηγούμενο άρθρο μας εδώ) αλλά και από την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η συμμετοχή της Συρίας είχε ανασταλεί το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων από το καθεστώς Άσαντ.

Σήμερα φαίνεται πως τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου έχουν αναγνωρίσει το καθεστώς Άσαντ, το οποίο έχει λάβει την τελευταία δεκαετία σημαντική βοήθεια από Ρωσία και Ιράν για απόκτηση ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ειδικά η Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν και ο μεγαλύτερος επικριτής του καθεστώτος Άσαντ και που παρείχε την περισσότερη στρατιωτική βοήθεια σε ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, χρειάζεται την Συρία προκειμένου να εξισορροπήσει τις δυνάμεις του Λίβανου και του Ιράκ.

Η Αίγυπτος χρειάζεται την συνεργασία της Συρίας κατά της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Συρία, αλλά ο Άσαντ προς το παρόν αρνείται οποιαδήποτε συμφιλιωτική κίνηση δεδομένου ότι εδάφη της χώρας στα βόρεια – βορειοανατολικά βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

ΗΠΑ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμες να αντιδράσουν ακόμη στις γενικότερες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, το Μπαχρέιν πρόσφατα αποκατάστησε διπλωματικές σχέσεις με τον Λίβανο. Ειδικά η Σαουδική Αραβία έχει ήδη κάνει και άλλα βήματα για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή, όπως η βελτίωση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν ενώ έχει ξεκινήσει την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο Συριακός λαός οργάνωσε διαμαρτυρίες κατά της επανένταξης της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο, γιατί νοιώθουν ότι αυτή η εξέλιξη συμβολίζει κανονικοποίηση του καθεστώτος Άσαντ στη διεθνή κοινότητα, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει ευθύνες για το θάνατο και εκτοπισμό περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην προσπάθεια βίαιης παγίωσης του καθεστώτος του.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Liberal, Al Jazeera, Ahram, Al Jazeera

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.