Χάθηκε η εμπιστοσύνη
Αυτό που δεν αμφισβητείται πλέον είναι η μειωμένη αξιοπιστία των δημοσκόπων και η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις δημοσκοπήσεις.

Του Γιώργου Σαββίδη
Είναι γεγονός ότι οι μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα. Οι προβλέψεις υπο-εκτίμησαν τα ποσοστά ψήφων ΝΔ και ΚΚΕ και υπερ-εκτίμησαν τα ποσοστά Σύριζα και ΜέΡΑ25.
Η αστοχία εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα της εβδομάδας πριν την κάλπη. Τις επιθέσεις κατά του Σαββόπουλου, την άγνοια του Ν. Ηλιόπουλου για το πότε υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, το κάλεσμα του Α. Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, την δήλωση της Θ. Φωτίου ότι ετήσιο εισόδημα €5.000 είναι το όριο για την μεσαία τάξη και η δήλωση Κατρούγκαλου για επαναφορά του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
Κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον Σύριζα. Όλα μαζί δημιούργησαν έντονο πρόβλημα αξιοπιστίας που εξελίχθηκε σε τσουνάμι, όπως έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων.
Οι μετρήσεις όμως απέτυχαν να καταγράψουν τις τάσεις και στην δημοσκόπηση μετά την κάλπη (exit poll). Από την ψήφο έως το exit poll δεν μεσολάβησε κάποιο γεγονός το οποίο επηρέασε τους ψηφοφόρους.
Η αστοχία στην δημοσκόπηση μετά την κάλπη δεν δικαιολογείται από έκτακτα γεγονότα. Μπορεί να εξηγηθεί μόνο από επιστημονική ανεπάρκεια ή από παρείσφρηση υποκειμενικών κριτηρίων.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) επιχειρεί να δώσει ευλογοφανείς εξηγήσεις. Μάλλον παραδέχεται ότι λόγω του εκφοβισμού από τον Σύριζα, οι δημοσκόποι αποφάσισαν να δώσουν δυσανάλογη βαρύτητα στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του Σύριζα υπο-αντιπροσωπεύονταν στις μετρήσεις και έτσι το αποτέλεσμα που έδιναν υπερ-εκτιμούσε τα ποσοστά του Σύριζα. Αυτή η παραδοχή αναφέρθηκε και από έμπειρους και σεβαστούς δημοσκόπους.
Η ανωτέρω παραδοχή δεν είναι εξήγηση είναι ομολογία. Ομολογία ότι γνώριζαν κατά βάθος ότι τα αποτελέσματα ήταν πειραγμένα αλλά τα δημοσιοποιούσαν. Αλλά και να μην γνώριζαν αλλά απλώς να υποψιάζονταν ότι κάτι δεν ήταν σωστό, ομολογούν ότι δεν το ερεύνησαν όπως θα έπρεπε.
Η μεγάλη αστοχία των δημοσκοπήσεων και οι παρασχεθείσες εξηγήσεις από τους ίδιους τους δημοσκόπους, γεννούν σειρά ερωτημάτων περί τήρησης της δεοντολογίας και ηθικής τάξης. Επίσης, η αστοχία δυνητικά θέτει υπό αμφισβήτηση και την επιστημονική επάρκεια των ειδικών δημοσκόπων. Αυτό που δεν αμφισβητείται πλέον είναι η μειωμένη αξιοπιστία των δημοσκόπων και η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις δημοσκοπήσεις.
https://www.athenian-herald.com/ Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()