Πως συγκρίνονται τα αλματώδη κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών με τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Τα συνολικά κέρδη από εννέα από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες πλησίασαν τα $100δις για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ τα ετήσια κέρδη για το 2022 από τις ίδιες εταιρείες ανήλθαν σε $457δις.

Πως συγκρίνονται τα αλματώδη κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών με τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Του Πέτρου Στυλιανίδη

Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ανακοίνωσαν τεράστια κέρδη πρώτου τριμήνου. Την ίδια στιγμή, ακτιβιστές για το κλίμα σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται για την αργή πρόοδο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα συνολικά κέρδη από εννέα* από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες πλησίασαν τα $100δις για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ τα ετήσια κέρδη για το 2022 από τις ίδιες εταιρείες ανήλθαν σε $457δις. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), τα ετήσια κέρδη μόνο αυτών των εταιρειών αντιστοιχούν περίπου στο 1/6 των ετήσιων επενδύσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

“Τα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, γεγονός που μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην πανδημία COVID”, λέει ο Charlie Wilson, ερευνητής ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Τα κέρδη στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνουν απλώς πόση ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει για αυτά τα αγαθά", λέει ο Ντάνιελ Ντούμα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και για την κλιματική κρίση έχουν γίνει σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς ομάδες όπως η Just Stop Oil και η Extinction Rebellion απαιτούν πιο άμεση δράση από τις κυβερνήσεις.

Φτάνοντας σε μηδενικές καθαρές εκπομπές

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από τα κράτη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι αποθαρρυντικές. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, για να επιτευχθούν οι υφιστάμενοι στόχοι, τα έθνη πρέπει να επενδύσουν $2,7τρις ετησίως σε καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030. Για τη μετάβαση σε έναν κόσμο καθαρών μηδενικών εκπομπών - στον οποίο η καθαρή ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο είναι μηδενική, είτε με τη μείωση των εκπομπών είτε με την απομάκρυνση του άνθρακα μέχρι το 2050 - θα χρειαστούν $4,6τρις ετησίως από τώρα μέχρι το 2050. Οι τρέχουσες ετήσιες δαπάνες για την πράσινη ενέργεια ανέρχονται σε περίπου $1,4τρις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ. Υπολείπονται, δηλαδή, περίπου $3,2τρις σε ετήσια βάση.

Και για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 ºC, απαιτούνται $131τρις μεταξύ 2021 και 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), που βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Ντάνιελ θέλει να μάθει αν οι τρέχουσες τιμές και τα κέρδη των ορυκτών καυσίμων θα αποτελέσουν τη βάση για επενδυτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να δουν τα ορυκτά καύσιμα να εξακολουθούν να παράγονται για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. "Η έρευνά μας δείχνει ότι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί άμεσα για να έχει ο κόσμος πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους του Παρισιού", λέει. Αλλά, προσθέτει, "παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των μεγάλων χωρών και εταιρειών που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα σχέδια είναι να συνεχιστεί ή και να επεκταθεί η παραγωγή".

Παρόλα αυτά, ο Ντάνιελ χαιρετίζει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, με τις ταχέως αναδυόμενες τεχνολογικές βελτιώσεις να φέρνουν φθηνότερη πράσινη ενέργεια. "Φυσικά, θα θέλαμε ο ρυθμός να είναι ταχύτερος και οι επενδύσεις να είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο τον κόσμο", λέει.

*Saudi Aramco, Equinor, ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, PetroChina, TotalEnergies, ConocoPhillips

Με πληροφορίες από: Nature, ΔΟΕ

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.