Η εκστρατεία τρόμου στη Μυανμάρ

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.940 πολίτες και ότι έχει φυλακίσει παραπάνω από 17.000 ανθρώπους.

Η εκστρατεία τρόμου στη Μυανμάρ

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου ο στρατός έκαψε τα σπίτια περισσότερων από 386 οικογενειών στο χωριό Kone Ywar, σκότωσε δύο πενηντάχρονους άντρες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν λόγω κακής υγείας και ένας τρίτος άντρας βρέθηκε απανθρακωμένος.

Ο λόγος που το χωριό έγινε στόχος της επίθεσης είναι ότι υποστήριζε την φυλακισμένη εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, η κυβέρνηση της οποίας ανατράπηκε με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021. Πολύς κόσμος διαμαρτυρήθηκε για το πραξικόπημα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.940 πολίτες και ότι έχει φυλακίσει παραπάνω από 17.000 ανθρώπους. Ταυτόχρονα η αδιάκριτη χρήση από τον στρατό αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών έχει εκτοπίσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και έχει αναγκάσει περίπου 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ο στρατός που αυτοαποκαλείται State Administration Council (SAC) από τη μία και οι People’s Defence Forces (PDFs) που αποτελούνται από ένοπλες ομάδες και πολιτοφύλακες.

Τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις επικεντρώνονται στην περιοχή Sagaing, όπου βρίσκεται και το χωριό Kone Ywar, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές των κεντρικών πεδιάδων. Ο στρατός έχει αποκλείσει την επικοινωνία με το υπόλοιπο μέρος της χώρας, σκοτώνει όσους είναι πολύ ηλικιωμένοι ή ασθενείς για να διαφύγουν και κλέβουν τα υπάρχοντα και τις προμήθειες τροφίμων του κόσμου. Με βάση κάποια στοιχεία, περίπου 60.459 σπίτια έχουν καταστραφεί σε όλη τη χώρα, ενώ κάποια χωριά έχουν καεί περισσότερες της μίας φορές.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν μπλοκάρει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης και απόφασης για κατάπαυση της βίας και απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων. Οι στρατηγοί εν τω μεταξύ σχεδιάζουν εκλογές στις οποίες το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν μπορεί να λάβει μέρος.

Με πληροφορίες από: Al Jazeera

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.