Περί αλαζονείας

Το ότι το Πασόκ φαίνεται να έχει καβαλήσει το καλάμι ή το ότι ο Σύριζα εξακολουθεί να κατηγορεί τους άλλους και να τους κάνει μάθημα δεν είναι αλαζονεία.

Περί αλαζονείας

Του Γιώργου Σαββίδη

Το βράδυ της 21ης Μαΐου, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις.

Από τα πέντε κόμματα που μπήκαν στην Βουλή, τα τέσσερα, ΝΔ-Πασόκ-ΚΚΕ-ΕΛ αύξησαν τα ποσοστά τους και μόνο ο Σύριζα υπέστη μείωση ποσοστού κατά 36,3%, δηλαδή έχασε πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του 2019.

Οι αρχηγοί της ΝΔ, του ΚΚΕ και της ΕΛ, αντιμετώπισαν τη νίκη με ικανοποίηση αλλά ήταν πολύ συγκρατημένοι και απέφυγαν τους πανηγυρισμούς. Επέδειξαν σύνεση εν’ όψει των εκλογών Ιουνίου.

Ο αρχηγός του Πασόκ έσπευσε να αξιοποιήσει την νίκη, επιδιώκοντας να υπερκεράσει τον Σύριζα στις εκλογές Ιουνίου.

Ο αρχηγός του Σύριζα, επέλεξε να κατηγορήσει τους άλλους για την ήττα.

Από το βράδυ των εκλογών έως σήμερα, στα παράθυρα βρίσκονται κυρίως εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, ΝΔ-Σύριζα-Πασόκ.

Το Πασόκ βεβαιώνει ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του, θα είναι αυτοί αξιωματική αντιπολίτευση και θα προφυλάξουν την χώρα από την αλαζονεία Μητσοτάκη.  Εξηγούν ότι για την κρίση φταίνε όλοι εκτός του Πασόκ και ότι πάντα οι θέσεις τους ήταν οι μόνες σωστές.

Ο Σύριζα αποδίδει την ήττα στην αποτυχία των άλλων αριστερών να υποστηρίξουν την απλή αναλογική και σε μειωμένη αντίληψη ή λάθος όσων δεν τον ψήφισαν. Υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές και το πρόγραμμα τους είναι σωστά, ακόμα και το κάλεσμα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ή η στάση τους στην πλεκτάνη της «Μαρίας του Έβρου». Τονίζουν ότι θα προστατεύσουν τους ψηφοφόρους ακόμα και της ΝΔ από τον Μητσοτάκη.

Στη ΝΔ δηλώνουν ότι αισθάνονται πολύ βαριά ευθύνη μετά το μεγάλο ποσοστό και τις διπλάσιες ψήφους από το δεύτερο κόμμα. Επαναλαμβάνουν ότι η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη στις εκλογές του Ιουνίου. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος είχε ζητήσει συγγνώμη αρκετές φορές για παραλείψεις και λάθη της τετραετίας και τα στελέχη του, βεβαιώνει ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτών.

Στα πάνελς, το ερώτημα που απευθύνεται κάθε φορά προς τα στελέχη της ΝΔ αλλά και γενικότερα, αφορά «την αλαζονεία της ΝΔ μετά την νίκη της». Το ότι το Πασόκ φαίνεται να έχει καβαλήσει το καλάμι ή το ότι ο Σύριζα εξακολουθεί να κατηγορεί τους άλλους και να τους κάνει μάθημα δεν είναι αλαζονεία.

Α ναι! Μου διέφυγε: το βράδυ των εκλογών, ο Ά. Γεωργιάδης είπε «τώρα για 180 για ν’ αλλάξουμε το σύνταγμα και το άρθρο 16»…

https://www.athenian-herald.com/                                                                   Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.