Οι νέοι δείχνουν τον δρόμο

Οι τσακωμοί για τον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν τους αφορούν. Τα αφήνουν αυτά στην ιστορία. Τα κόκκινα γαρύφαλλα μάλλον τους προκαλούν θυμηδία.

Οι νέοι δείχνουν τον δρόμο

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Οι νέοι ψήφισαν ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Πολλοί εξέφρασαν απορία για το αποτέλεσμα αυτό.

Εμείς εκφράζουμε απορία για την απορία τους.

Η νέα γενιά δεν είναι αδιάφορη ούτε ανημέρωτη. Έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και ενημερώνεται με διαφορετικό τρόπο.

Την απασχολούν σοβαρά ζητήματα και αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα και διλήμματα.

Εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση, στέγη, εισόδημα, ασφάλεια, επίπεδο ζωής απασχολούν έντονα τους νέους.

Βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

Οι προ-παππούδες τους ψήφιζαν υπό το βάρος των βαλκανικών πολέμων, του διχασμού, της μικρασιατικής καταστροφής και της προσφυγιάς.

Οι παππούδες τους ψήφιζαν σε περιβάλλον χαραγμένο από την κατοχή, την αντίσταση και τον εμφύλιο.

Οι πατεράδες τους ψήφιζαν σε περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί από την δικτατορία, την εισβολή στην Κύπρο και την επαναφορά της δημοκρατίας.

Οι σημερινοί νέοι ψηφίζουν σε περιβάλλον καθορισμένο από την ευρωπαϊκή πορεία, την οικονομική κρίση και την διαχείριση της.

Έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και στην ενημέρωση. Έχουν πρωτοφανείς δυνατότητες επικοινωνίας και έκφρασης. Το μορφωτικό τους επίπεδο είναι υψηλότερο από των πατεράδων και των παππούδων τους.

Είναι κοσμοπολίτες. Ταξιδεύουν πολύ περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Φοιτούν ή επισκέπτονται πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Έχουν κολλητούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι πολιτικές συζητήσεις διεξάγονται πάντα με όρους αντιπαράθεσης. Θεωρούν την γενικολογία και την εύκολη αλλαγή θέσεων αναξιοπιστία. Τους απωθούν οι εύκολες και υπερβολικές υποσχέσεις.

Θέλουν καθαρά πανεπιστήμια, ελεύθερα πεζοδρόμια, ασφαλείς γειτονιές.

Απαιτούν καλές δουλειές, αξιοπρεπείς μισθούς και επαρκή νοσοκομεία.

Ζητούν προσωπική και εθνική αξιοπρέπεια.

Οι τσακωμοί για τον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν τους αφορούν. Τα αφήνουν αυτά στην ιστορία. Τα κόκκινα γαρύφαλλα μάλλον τους προκαλούν θυμηδία.

Οι σημερινοί νέοι είναι ταυτόχρονα φιλόδοξοι/οραματιστές και ρεαλιστές και ίσως κυνικοί. Έλκονται από ειλικρινή σταράτα λόγια και υλοποιήσιμες υποσχέσεις, που τους βοηθούν να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρα τους.

Οι νέοι βλέπουν μπροστά και δείχνουν τον δρόμο.

Όσοι απευθύνονται στη νέα γενιά με όρους άλλων εποχών τιμωρούνται. Τοποθετούνται από τους 17ρηδες και 25ρηδες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

https://www.athenian-herald.com/                                                                   Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.