Εξελίξεις που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά

Στέλεχος του Σύριζα κατάγγειλε επώνυμα τις παρεμβάσεις του Τουρκικού προξενείου υπέρ του μουσουλμάνου υποψηφίου (και βουλευτή πλέον) Ροδόπης του Σύριζα.

Εξελίξεις που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά

Του Γιώργου Σαββίδη

Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας αλλά και πέραν αυτής, που μας επηρεάζουν και άμεσα και έμμεσα.

Εκτός συνόρων

Στο Σουδάν ξέσπασε εμφύλιος, τον οποίο ζήσαμε μέσα από την προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων. Ο εμφύλιος συνεχίζεται και ίσως προκαλέσει εμπλοκή χωρών όπως η Αίγυπτος και η Αιθιοπία.

Η Συρία επανεντάχθηκε στον Αραβικό Σύνδεσμο, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων και παρά τις έντονες αντιδράσεις των αντικαθεστωτικών. Η επανένταξη σηματοδοτεί πιθανή αλλαγή ισορροπιών και ίσως επιτρέπει στον Άσσαντ να μειώσει την παρουσία και την επιρροή του Ιράν ή/και της Ρωσίας, στην Συρία.

Η Σαουδική Αραβία καλλιεργεί κλίμα ύφεσης με το Ιράν, με την βοήθεια της Κίνας. Παράλληλα ετοιμάζεται για τιμολόγηση πετρελαίου σε νόμισμα άλλο από το δολάριο.

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η δήλωση των ΗΠΑ ότι δεν αντιτίθενται σε στρατιωτικό κτύπημα από το Ισραήλ εφόσον το Ιράν προχωρήσει προς την παραγωγή πυρηνικών όπλων, προϊδεάζει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει ένα τέτοιο κτύπημα.

Το Ισραήλ παρουσιάζει σημάδια εσωτερικής αστάθειας λόγω των υπερσυντηρητικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης Νετανυάχου.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στο κατώφλι οικονομικής κρίσης.

Στα σύνορα

Η Κύπρος και το Ισραήλ προχωρούν σχεδιασμό που να τους επιτρέπει ευκολότερη εξαγωγή φυσικού αερίου, με υγροποίηση στην Κύπρο. Μάλλον είναι η αντίδραση τους στην Ιταλική απόφαση να μην υποστηρίξει τον East Med χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας.

Η Βουλγαρία προωθεί συμφωνία για χρήση Τουρκικών εγκαταστάσεων για αποθήκευση φυσικού αερίου. Η συμφωνία έρχεται μετά από πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην οξεία κρίση του 2022 και ανταγωνίζεται τις αντίστοιχες Ελληνικές εγκαταστάσεις.

Η θεωρούμενη πλέον σίγουρη επανεκλογή του Ερντογάν, συνοδεύεται με νέες επιδείξεις οπλικών συστημάτων και προγραμμάτων. Η Τουρκία οδεύει σταθερά σε ανεξαρτητοποίηση από την Δύση και σε προσπάθεια επιβεβαίωσης του ρόλου της ως η σημαντική δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου. Εξίσου σταθερά αναπτύσσεται και η επάρκεια της σε στρατιωτικό εξοπλισμό˙ ήδη έχει φτάσει το 70% και επιπλέον καταγράφει σημαντικές εξαγωγές.

Συνεχίζονται οι οργανωμένες επιθέσεις των δικαιωματιστών κατά της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, για δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων των παράνομων μεταναστών.

Στα «εθνικά»

Η Τουρκία επανήλθε πλήρως στην ρητορική των εξωφρενικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Η Τουρκία προετοιμάζει σταθερά κινήσεις στην Κύπρο, σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων.

Οι Αλβανοί φίλοι του Ερντογάν, προχωρούν σε εκφοβισμό και σταδιακό αφανισμό των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Τελευταίο επεισόδιο, η προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη δύο μέρες πριν τις δημαρχιακές εκλογές και παρά το ότι ο Φ. Μπελέρης ήταν υποψήφιος στην Χειμάρα.

Εντός των συνόρων

Στις εκλογές της 21ηςΜαΐου 2023, ένα επικίνδυνα μεγάλο ποσοστό πολιτών (κοντά στο 25%), ψήφισε κόμματα που αμφισβητούν την θέση της χώρας μας στην Δύση και την ΕΕ και που υποστηρίζουν φιλορωσικές ή ρωσικές θέσεις. Η παρουσία τους, κυρίως στην Μακεδονία, είναι άκρως ανησυχητική.

Η Τουρκία παίζει ενεργό ρόλο στις Ελληνικές εκλογές, προωθώντας υποψηφίους που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της. Στέλεχος του Σύριζα κατάγγειλε επώνυμα τις παρεμβάσεις του Τουρκικού προξενείου υπέρ του μουσουλμάνου υποψηφίου (και βουλευτή πλέον) Ροδόπης του Σύριζα.

Στα πιο πάνω μπορούν να προστεθούν και πολλά άλλα. Και βέβαια δεν αναφερθήκαμε σε πολύ σπουδαία θέματα και γεγονότα όπως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αντιπαραθέσεις Δύσης-Κίνας, Ινδίας-Κίνας, Ινδίας-Πακιστάν, η πυρηνική απειλή της Β. Κορέας, οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, η Κινεζική διείσδυση στην Αφρική, η Τουρκική διείσδυση στην Αφρική και πολλά άλλα.

Η εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν συζητούνται επαρκώς δημοσίως. Και συζητούνται ακόμα λιγότερο σε προεκλογικές περιόδους. Η κρισιμότητα της εποχής, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ρευστή αναζητώντας μια νέα ισορροπία, επιβάλλει, πέραν των εθνικών μας θεμάτων και συμφερόντων, διεξοδική παρουσίαση των ζητημάτων και των θέσεων των πολιτικών. Τα ΜΜΕ μπορούν να χωρέσουν και αυτά τα θέματα στο πρόγραμμα τους.

https://www.athenian-herald.com/                                                                   Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.