Η επανεκλογή Ερντογάν

Η ειρήνη στην περιοχή δεν θα επιτευχθεί με υποχωρήσεις στο Αιγαίο και την θνησιγενή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο.

Η επανεκλογή Ερντογάν

Του Γιάννη Μαυρομιχάλη

Η επανεκλογή Ερντογάν έχει την δική της σημασία. Σηματοδοτεί την πορεία απομάκρυνσης από την Δύση και προσέγγισης με Ρωσία-Κίνα-Ιράν.

Η πορεία της Τουρκίας δεν αλλάζει. Χωρίς τον Ερντογάν όμως, μπορούσε να βαφτεί με παραπλανητικό λούστρο δυτικού τύπου συμπεριφοράς.

Οι Τουρκικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου δεν μετριάζονται, είτε με τον Ερντογάν είτε με οποιονδήποτε άλλον. Και αν αλλάζουν είναι προς το χειρότερο.

Εμείς δεν κρύψαμε την «προτίμηση» μας στον Ερντογάν, για έναν και μοναδικό λόγο. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Τουρκία, θα αντιμετωπιζόταν με υπερβολική ανέχεια από την Δύση, στην οποία υπάρχει η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι χρήσιμα και αναγκαία.

Η διαφορά αυτή δεν αλλάζει την ουσία. Έχει όμως τακτική αξία. Παρέχει χρόνο και περιθώριο στην Ελλάδα και στην Κύπρο να καλύψουν τα εξοπλιστικά τους κενά και να ενισχύσουν το διπλωματικό τους οπλοστάσιο.

Η ειρήνη στην περιοχή δεν θα επιτευχθεί με υποχωρήσεις στο Αιγαίο και την θνησιγενή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, ούτε στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των θαλασσών στο Αιγαίο, την Θράκη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή υπέρ Ελλάδας και Κύπρου, είναι ο μόνος δρόμος για να επιβληθεί διπλωματικά η ειρήνη στην περιοχή και να εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Αν και τότε η Τουρκία προβεί σε επιθετική ενέργεια, ο Ελληνισμός θα έχει τις δυνάμεις να αντιδράσει δυναμικά και με τρόπο που να υποχρεώσει τους Τούρκους σε μακρόχρονη ειρήνη.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που περιβάλλει τον Ερντογάν, δίνει ευκαιρία και χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο να (α) εγκαταλείψουν την διζωνική δικοινοτική, (β) να εφαρμόσουν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, (γ) να ενισχύσουν την αμυντική τους βιομηχανία, (δ) να εξοπλιστούν και (ε) να διεκδικήσουν τον αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο που τους ανήκει.

https://www.athenian-herald.com/   Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.