Οι κακοί ξενοδόχοι θέτουν το μέλλον του τουρισμού σε κίνδυνο
Οι κακοί επιχειρηματίες και η κακομεταχείριση του προσωπικού αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού.

Οικονομικά από άλλη σκοπιά
Του Πέτρου Στυλιανίδη
Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία και αποτελεί σπουδαίο πρεσβευτή της χώρας μας αυξάνοντας την ήπια δύναμη της.
Η χώρα μας διαθέτει όλα όσα απαιτούνται για να γίνει η πλέον αξιοζήλευτη χώρα σε τουριστικές επιδόσεις.
Σε όλη την Δύση και σε πολλές άλλες χώρες, οι νέοι μαθαίνουν για τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική μυθολογία. Οι περισσότεροι θέλουν να δουν που έζησαν οι ήρωες, οι φιλόσοφοι, οι στρατηλάτες, οι νύμφες και οι θεοί. Και να θαυμάσουν τα αξεπέραστου κάλλους κτίρια και αγάλματα της κλασσικής Ελλάδας.
Το κλίμα της Ελλάδας είναι το «πιο μεσογειακό» από το εύκρατο μεσογειακό κλίμα. Τις καλοκαιρινές ζέστες διαδέχονται δροσερά αεράκια, οι χειμώνες είναι κρύοι αλλά υποφερτοί και οι τέσσερις εποχές ευδιάκριτες και απολαυστικές. Η χώρα έχει μεγαλύτερα αποθέματα υδάτων ανά κάτοικο από όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες.
Τα νησιά, τα πελάγη, η βλάστηση, οι παραλίες, τα βουνά, τα ποτάμια, η άγρια φύση και η πανίδα είναι μοναδικά.
Η ποιότητα των ντόπιων τροφίμων και ποτών και η απίστευτα εύγευστη και πλούσια κουζίνα αναδεικνύονται σε κυρίαρχο πόλο έλξης. Το ίδιο και οι πολλές επιλογές διασκέδασης και τρόπου διαβίωσης.
Πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αναβάθμιση αεροδρομίων, επέκταση δικτύων, επενδύσεις σε κατασκευή και ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, προσθήκη υπηρεσιών ευεξίας, αύξηση πτήσεων, προώθηση στο εξωτερικό.
Πολλά χαρακτηριστικά και μοναδικότητες δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό. Θρησκευτικά αξιοθέατα και σημεία λατρείας, βυζαντινός πολιτισμός, επισκέψιμα σπήλαια, ορεινά χειμερινά θέρετρα, δυνατότητες συνεδρίων, ευεξία, γκολφ, γαστριμαργία, αποδράσεις σε πόλεις και άλλα.
Η συζήτηση για το μέλλον του τουρισμού αφορά συνήθως στις κρατικές πολιτικές. Τι κάνει το κράτος, πόσα θα επενδύσει το κράτος, πόσο θα βοηθήσει το κράτος. Να μας βρει το κράτος προσωπικό. Να μεγαλώσει το λιμάνι. Να γίνει νέος δρόμος. Να αυξηθεί η αστυνόμευση. Να μπουν νέες πτήσεις. Να σταλούν γιατροί και να κτιστούν νοσοκομεία. Να αγοραστούν μεταφορικά ελικόπτερα. Να ιδρυθούν περισσότεροι σταθμοί πυροσβεστικής. Η λίστα δεν τελειώνει.
Στην περίπτωση του τουρισμού, το Ελληνικό κράτος έχει κάνει και κάνει πολλά, πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο ούτε άλλης μορφής τουριστική επένδυση χωρίς κρατική επιδότηση. Έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά σε υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους κ.ά.). Επιδοτούνται αεροπορικές και ναυτιλιακές γραμμές. Διεξάγεται διαφημιστική εκστρατεία σε χώρες του εξωτερικού και η Ελλάδα συμμετέχει τακτικά σε τουριστικές εκθέσεις σε πολλές χώρες.
Βέβαια, μπορεί το κράτος να κάνει περισσότερα ή να βελτιώσει το επίπεδο όλων των παρεμβάσεων του.
Επικεντρώνοντας την συζήτηση στα κρατικά προγράμματα επενδύσεων και στις επιδοτήσεις, δεν αποδίδουμε την δέουσα σημασία στην συμβολή των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του τουρισμού.
Είναι γεγονός ότι ένας αριθμός ξενοδόχων, εστιατόρων και άλλων επιχειρηματιών και επαγγελματιών είναι άψογοι επαγγελματίες και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί δεν προσφέρουν τις αναμενόμενες υπηρεσίες, δυσφημώντας την χώρα.
Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με το προσωπικό. Η γενική εικόνα είναι πολύ κακή. Το προσωπικό στις τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κ.ά., εργάζεται υπερβολικά και αμείβεται υπερβολικά λίγο. Επίσης, οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού στις τουριστικές περιοχές είναι πολλές φορές άθλιες.
Επιβάλλεται, οι ξενοδόχοι κυρίως, να αμείβουν το προσωπικό τους καλά έως πολύ καλά και να εξασφαλίζουν πολύ καλές συνθήκες διαμονής. Επιπλέον, είναι υποχρέωση κάθε επιχείρησης να φροντίζει για την εκπαίδευση του προσωπικού και διαρκή βελτίωση του επαγγελματικού του επιπέδου.
Οι κακοί επιχειρηματίες και η κακομεταχείριση του προσωπικού αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού. Η 12μηνη τουριστική περίοδος, η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, οι περισσότερες μέρες διαμονής και το «δέσιμο» με την χώρα και, ίσως, η αγορά εξοχικής κατοικίας, εξαρτώνται άμεσα από την συμπεριφορά των ξενοδόχων, εστιατόρων και άλλων και το επίπεδο και το χαμόγελο του προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι επαγγελματικές ενώσεις, κυρίως των ξενοδόχων, πρέπει μόνες τους να θεσπίσουν αυστηρά κριτήρια λειτουργίας για τα ξενοδοχεία και τους άλλους κλάδους και να τα εφαρμόσουν. Περισσότερο θα εξυπηρετήσουν έτσι τα μέλη τους παρά να ζητούν επιδοτήσεις και μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη. Έτσι θα λύσουν και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε μεγάλο βαθμό.
Το κράτος οφείλει να ξοδέψει σημαντικά ποσά στην εκπαίδευση του προσωπικού και στον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αλλά, οφείλει και να επικεντρωθεί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τις συνθήκες εργασίας και διαμονής του προσωπικού. Οι ποινές για τους παραβάτες πρέπει να είναι υψηλές και αποτρεπτικές. Το κλείσιμο του ξενοδοχείου ή της επιχείρησης να είναι υποχρεωτικό όταν οι συνθήκες το αιτιολογούν. Δεν μπορεί το κράτος να επιτρέπει σε κανέναν ξενοδόχο, ούτε εστιάτορα, ούτε αυτοκινητιστή, ή οποιονδήποτε άλλον να δυσφημεί την χώρα και τους άλλους επαγγελματίες.
Η Ελλάδα είναι πλέον γνωστός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Οι ξένοι επισκέπτες ξεπερνούν τα 30εκ ετησίως και αμέτρητοι άλλοι προγραμματίζουν ταξίδι στην χώρα μας. Η διαφήμιση που χρειαζόμαστε είναι, κυρίως, η ποιότητα των υπηρεσιών και το χαμόγελο του προσωπικού που εργάζεται στον τουρισμό.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald (https://www.athenian-herald.com/) εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()