Τέλος εποχής… τέλος ανοχής;

Η τακτική των συστηματικών επιθέσεων, κατηγοριών, απειλών και εκφοβισμού και η ακατάσχετη αμετροέπεια, καταδυνάστευαν και ακόμα καταδυναστεύουν τα Μέσα. Στα ΜΜΕ το πέτυχαν με την ανοχή, όχι όλων, αλλά των περισσότερων δημοσιογράφων.

Τέλος εποχής… τέλος ανοχής;

Του Γιώργου Σαββίδη

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ηςΜαΐου χαρακτηρίστηκε ως σεισμός. Κανείς δεν διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό αυτόν.

Εμείς θα προσθέσουμε ότι ήταν σεισμός με πολλά ρίχτερ που μετατόπισαν τεκτονικές πλάκες.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν η ομολογία των δημοσκόπων ότι τα αποτελέσματα τους υπερ-εκτιμούσαν την επιρροή του Σύριζα.

Όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι δημοσκόποι, επί 10-15 έτη υπέστησαν συστηματικές κατηγορίες, απειλές και εκφοβισμό. Ο Σύριζα ή/και στελέχη του, τους επιτίθεντο όταν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έδειχναν τα ποσοστά του Σύριζα πιο κάτω από αυτά που «ήθελε» ο Σύριζα.

Επιπλέον, ο Σύριζα είχε αναπτύξει και μια σειρά επιχειρημάτων, όπως: (α) οι εταιρείες δημοσκοπήσεων χρηματοδοτούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη, (β) μιλούν με τον κόσμο ο οποίος είναι θυμωμένος αλλά ο θυμός είναι βουβός, (γ) πολλοί ψηφοφόροι του Σύριζα δεν συμμετέχουν στις μετρήσεις γιατί είναι αναξιόπιστες και (δ) πολλοί ψηφοφόροι του Σύριζα, όταν συμμετέχουν στις μετρήσεις, αποφεύγουν να δηλώσουν την υποστήριξη τους στον Σύριζα, γιατί τους παρακολουθεί το καθεστώς Μητσοτάκη.

Οι δημοσκόποι, περιέβαλαν την ανωτέρω επιχειρηματολογία του καφενέ, με «επιστημοσύνη», εισάγοντας την υπόθεση «ο Σύριζα υπο-εκτιμάται» που τους επέτρεπε να του ανεβάζουν τα ποσοστά. Έτσι απέφευγαν ή μετρίαζαν τις επιθέσεις και τον εκφοβισμό.

Ο σεισμός αποκάλυψε την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και τις πρακτικές του Σύριζα.

Ο Σύριζα ακολουθεί την ίδια τακτική παντού. Και στα ΜΜΕ – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα ΜΚΔ – Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η τακτική των συστηματικών επιθέσεων, κατηγοριών, απειλών και εκφοβισμού και η ακατάσχετη αμετροέπεια, καταδυνάστευαν και ακόμα καταδυναστεύουν τα Μέσα. Στα ΜΜΕ το πέτυχαν με την ανοχή, όχι όλων, αλλά των περισσότερων δημοσιογράφων.

Στο ζήτημα των υποκλοπών, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να παραδεχτεί το λάθος και να απομακρύνει τους υπεύθυνους. Επιπλέον, με νομοθετική παρέμβαση μηδενίζει την πιθανότητα παράνομων παρακολουθήσεων.

Ο Α. Τσίπρας και τα στελέχη του, δεν πιέστηκαν να εξηγήσουν γιατί τέλος της θητείας τους κατάργησαν την υπογραφή δεύτερου δικαστικού για νόμιμη επισύνδεση, ούτε γιατί υποβάθμισαν το σχετικό αδίκημα. Ούτε πιέστηκαν να εξηγήσουν πόσο θεσμικά ήταν τα σεργιανίσματα του Α. Τσίπρα από τον Ντογιάκο στον Ράμμο και από το «έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη» στο «η γνωμοδότηση Ντογιάκου είναι αντι-θεσμική».

Στο ζήτημα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη και ο υπουργός παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Εξασφάλισε την ταχεία ολοκλήρωση της τηλε-διοίκησης και έλαβε μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Ο Σύριζα δεν κλήθηκε να εξηγήσει επαρκώς πως θα γίνουν ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι με επανακρατικοποίηση ούτε γιατί δεν ολοκλήρωσε την σύμβαση όπως προβλεπόταν. Ακόμη, καμία απάντηση δεν έδωσε στο αν υποστηρίζει πραγματική αξιολόγηση στο δημόσιο. Και βέβαια, ο Α. Τσίπρας δεν ρωτήθηκε από κανέναν, γιατί πήγε στην Λάρισα και επισκέφθηκε το διπλανό υπό κατασκευή κτίριο και όχι το κτίριο στο οποίο υπήρχε το σύστημα που έδειχνε για 10’ ότι το τραίνο ήταν σε λάθος γραμμή.

Τα στελέχη του Σύριζα δεν πιέστηκαν και ακόμα δεν πιέζονται να εξηγήσουν με σαφήνεια και επάρκεια πολλές θέσεις τους.

Πως γίνεται να δημοσιεύουν και να εκτοξεύουν κατηγορίες, ύβρεις και ψέματα κατά του πρωθυπουργού, των πολιτικών τους αντιπάλων και όποιου δεν τους αρέσει, αλλά να μην υπάρχει ελευθερία τύπου στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει συμφωνία «Πρεσπών» στο Αιγαίο;

Από που θα βρεθούν τα χρήματα για επαναγορά της Τραινοσέ, της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας;

Γιατί η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι καλή για το Χάρβαρντ και όχι για το ΕΚΠΑ;

Γιατί, αφού ήθελαν «απλή και άδολη» απλή αναλογική, ουσιαστικά δεν την υποστήριξαν ούτε αυτοί ούτε οι άλλοι.

Γιατί ο Σαββόπουλος δεν μπορεί να έχει άποψη;

Με ποια στοιχεία ο Μητσοτάκης θα βασιζόταν σε αποστάτες; Ποιος είναι ο ορισμός της αποστασίας; Οι εν ενεργεία βουλευτές των ΑΝΕΛ που πήγαν στον Σύριζα είναι αποστάτες ή όχι;

Πως θα λύσουν το μεταναστευτικό ανοίγοντας τα σύνορα;

Γιατί δεν έχουν καταδικάσει ποτέ καμία κατάληψη;

Πως υποστηρίζουν την ανάκαμψη της βιομηχανίας και της αμυντικής βιομηχανίας όταν με απεργίες από χάρτινα συνδικάτα υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης των ναυπηγείων;

Η λίστα είναι ατελείωτη.

Ο σεισμός της 21ηςΜαΐου σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Της εποχής της μεταπολίτευσης και του ανεύθυνου πολιτικού λόγου.

Υπάρχουν σημάδια ότι τα ΜΜΕ τελειώνουν και με την ανοχή. Είναι προς το δικό τους και το εθνικό συμφέρον, το τέλος ανοχής να επέλθει άμεσα. Και να μπούμε στην εποχή της υπεύθυνης συζήτησης με πραγματικά επιχειρήματα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.