Η Αίγυπτος αναβάλλει τις πληρωμές για εισαγωγές σιταριού εν μέσω κρίσης δολαρίου

Τέσσερις έμποροι σιτηρών δήλωσαν ανώνυμα ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για το κρατικά αγοραζόμενο σιτάρι -που θεωρείται προϊόν πρώτης προτεραιότητας- ήταν πρωτοφανείς.

Η Αίγυπτος αναβάλλει τις πληρωμές για εισαγωγές σιταριού εν μέσω κρίσης δολαρίου

Της Ηλιάνας Θέμελη

Η Αίγυπτος έχει αναβάλει τις πληρωμές για τις μεγάλες αγορές σιταριού, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά μήνες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη «σκληρού» νομίσματος, δηλαδή δολαρίου.

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού παγκοσμίως και χρησιμοποιεί τις αγορές για να παρασκευάσει βαριά επιδοτούμενο ψωμί, μια πολιτικά ευαίσθητη παροχή που είναι διαθέσιμη σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα περισσότερα φορτία με αναστολή πληρωμής έχουν αποσταλεί και εκφορτωθεί χωρίς διακοπή μέχρι στιγμής και τα κρατικά αποθέματα σιταριού της Αιγύπτου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιδοτούμενου ψωμιού δεν έχουν επηρεαστεί.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αίγυπτος εξαρτάται πλέον κυρίως από τη Ρωσία για το σιτάρι της. Ο υπουργός προμηθειών της Αιγύπτου δήλωσε ότι ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της χώρας ανέβαλε το άνοιγμα των πιστωτικών επιστολών για την πληρωμή των εισαγωγών σιταριού για να ανακουφίσει τις οικονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από την έλλειψη συναλλάγματος.

Τέσσερις έμποροι σιτηρών δήλωσαν ανώνυμα ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για το κρατικά αγοραζόμενο σιτάρι -που θεωρείται προϊόν πρώτης προτεραιότητας- ήταν πρωτοφανείς.

Έμποροι, οι οποίοι επίσης ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι προέκυψαν προβλήματα με τις αποστολές που έφτασαν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και οι οποίες επρόκειτο να διακανονιστούν με ενέγγυες πιστώσεις 180 ημερών. Σύμφωνα με τις επιστολές, ένας προμηθευτής συνήθως λαμβάνει πληρωμή μέσω της τράπεζάς του περίπου την ώρα της αποστολής και η κυβέρνηση έχει 180 ημέρες για να πληρώσει την τράπεζα του προμηθευτή.

Όμως οι έμποροι δήλωσαν ότι οι αιγυπτιακές κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Banque Misr, που ενεργεί για λογαριασμό της Γενικής Αρχής Εφοδιασμού Εμπορευμάτων (GASC), άνοιξαν αυτές τις επιστολές μόνο εβδομάδες ή μήνες μετά την αποστολή. Ένας από τους εμπόρους δήλωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα περίμεναν ακόμη την πληρωμή για μια αποστολή που έγινε στις αρχές του έτους.

Ένας άλλος έμπορος δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές κρατικές τράπεζες πρέπει επί του παρόντος να ανοίξουν πιστωτικές επιστολές για περίπου οκτώ φορτία σιταριού, ενώ ένας τρίτος έμπορος δήλωσε ότι δεν είχαν πληρωθεί 11 φορτία.

"Ποτέ δεν ήταν τόσο αργά. Αλλά η χώρα δεν είχε βρεθεί ποτέ πριν σε αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι εντελώς νέο για την Αίγυπτο", δήλωσε άλλος.

Ο υπουργός Προμηθειών Ali Moselhy αναγνώρισε τις καθυστερήσεις, αποδίδοντάς τες στην έλλειψη συναλλάγματος που επιδεινώθηκε από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οδήγησε σε γενική επιβράδυνση των εισαγωγών.

"Δεν θέλουμε να προσθέσουμε πίεση στην κεντρική τράπεζα. Ως εκ τούτου, προχωράμε σε σταδιακή συνεργασία με τους προμηθευτές και γι' αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τους προμηθευτές πάρα, πάρα, πάρα πολύ για την κατανόησή τους", δήλωσε ο Moselhy στο Reuters.

Με πληροφορίες από: AlJazeera, Reuters

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.