Οι αυξήσεις φόρων ζημιώνουν κυρίως τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους
Χωρίς αποκατάσταση του πλούτου, οι δυνατότητες ενίσχυσης των αδυνάτων θα παραμένουν ισχνές. Πλούτος μπορεί να παραχθεί κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως μέσω επενδύσεων.

Του Γιώργου Σαββίδη
Η φορολογία ως θέμα έγινε το κυρίως θέμα συζήτησης.
Τα προγράμματα Σύριζα και Πασόκ προβλέπουν ρητά αυξήσεις κάποιων φόρων. Οι υποσχέσεις για μια σειρά παροχών επιβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα θα επιβάλουν και πολλούς άλλους φόρους που δεν αναφέρουν.
Ότι Σύριζα και Πασόκ θα αυξήσουν την φορολογία δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους.
Και οι δύο εξηγούν ότι θα αυξήσουν τους φόρους για δύο λόγους. Για κοινωνική δικαιοσύνη και για ενίσχυση των αδυνάτων, των φτωχών και μικρομεσαίων.
Η μείωση των ανισοτήτων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των κρατών, όπως και η μείωση της φτώχειας και η βελτίωση των συνθηκών για τους μικρομεσαίους.
Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζονται χρήματα. Και αυτό που μετρά είναι τα ποσά και όχι τα ποσοστά. Άλλο 10% ή 30% σε φορολογητέα ύλη €1δις και άλλο σε €2δις.
Η χώρα πρέπει να αποκαταστήσει τον πλούτο, δηλαδή το ΑΕΠ και το κεφάλαιο, που χάθηκαν στην κρίση. Και επιπλέον, να ανακτήσει την σχετική της θέση στην ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.
Χωρίς αποκατάσταση του πλούτου, οι δυνατότητες ενίσχυσης των αδυνάτων θα παραμένουν ισχνές.
Πλούτος μπορεί να παραχθεί κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως μέσω επενδύσεων.
Η χώρα οδηγήθηκε στην μεγαλύτερη σε ειρηνική περίοδο παγκοσμίως απώλεια εισοδήματος και πλούτου. Όχι μόνο λόγω ανεξέλεγκτου δημοσίου χρέους αλλά και ενός ανελέητου κυνηγητού της επιχειρηματικότητας και μιας πρωτοφανούς εχθρότητας σε κάθε επένδυση.
Ούτε το δημόσιο χρέος έχει τεθεί υπό έλεγχο, ούτε η Ελλάδα αποτελεί Μέκκα επενδύσεων.
Μόλις το 2018 βγήκαμε από τα Μνημόνια. Από το 2019 και μετά έγιναν κάποια βήματα αλλαγής της εικόνας του χρέους και του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Παραμένουμε η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης και δεύτερη ή τρίτη παγκοσμίως, οι επενδύσεις δεν αναπληρώνουν καν το ετησίως απομειούμενο κεφάλαιο και η επενδυτική βαθμίδα είναι ακόμα ζητούμενο.
Οι εξαγγελίες φόρων που, αναπόφευκτα, συνοδεύονται και από ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες, δύο πράγματα μπορούν να πετύχουν. Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και μείωση των επενδύσεων. Αν προσθέσουμε ότι κάθε αύξηση της φορολογίας αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής, αντιλαμβανόμαστε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Να μειωθούν τα κρατικά έσοδα και, επομένως, να πληγούν ακόμα περισσότερο οι αδύνατοι, γιατί θα συρρικνωθούν τα υφιστάμενα, έστω και περιορισμένα, προγράμματα προστασίας.
Εξηγήσεις του τύπου «θα πατάξουμε την φοροδιαφυγή», παραπέμπουν στο «λεφτά υπάρχουν». Υπενθυμίζουμε ότι το «λεφτά υπάρχουν» στηρίχτηκε στο ότι στα χαρτιά εκκρεμούσαν πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ ανείσπραχτων φόρων.
Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες εκθέτουν αυτούς που προτείνουν αύξηση φόρων. Παραγνωρίζουν ότι οι άλλες χώρες είναι συντονισμένες στην παραγωγή πλούτου και στην υποστήριξη των επενδύσεων.
Για λόγους ψηφοθηρικούς, Σύριζα και Πασόκ βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο.
Δεν είναι ανίδεοι. Γνωρίζουν ότι οι πλούσιοι δεν θα πληγούν. Θα μεταφέρουν κέρδη και επιχειρήσεις αλλού. Αλλά και να πληγούν, αντέχουν.
Αυτοί που θα πληγούν και δεν αντέχουν, είναι οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()