Το Ιράν απελευθερώνει έναν Δανό και δύο Αυστριακούς πολίτες με τη βοήθεια του Βελγίου και του Ομάν

Ένα Gulfstream IV jet της Βασιλικής Αεροπορίας του Ομάν, το οποίο βρισκόταν στο έδαφος της Τεχεράνης για αρκετές ημέρες, απογειώθηκε λίγο πριν από την ανακοίνωση.

Το Ιράν απελευθερώνει έναν Δανό και δύο Αυστριακούς πολίτες με τη βοήθεια του Βελγίου και του Ομάν

Της Ηλιάνας Θέμελη

Το Ιράν απελευθέρωσε έναν Δανό και δύο Αυστριακούς πολίτες που είχαν φυλακιστεί στη χώρα, ανακοίνωσαν η Βιέννη και η Κοπεγχάγη, ευχαριστώντας το Ομάν και το Βέλγιο για τη βοήθειά τους στην απελευθέρωση ως διαμεσολαβητές.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι "πολύ ανακουφισμένος" που ο Kamran Ghaderi και ο Massud Mossaheb επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά από "χρόνια επίπονης κράτησης στο Ιράν".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Lars Løkke Rasmussen, δήλωσε "χαρούμενος και ανακουφισμένος που ένας Δανός πολίτης επιστρέφει στην οικογένειά του στη Δανία μετά τη φυλάκισή του στο Ιράν". Δεν κατονόμασε το πρόσωπο, λέγοντας ότι η ταυτότητα του πρώην κρατούμενου είναι "προσωπικό θέμα" και δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Løkke Rasmussen ευχαρίστησε το Βέλγιο και δήλωσε ότι το Ομάν "έπαιξε σημαντικό ρόλο", ενώ ο Schallenberg ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και του Ομάν για την παροχή "πολύτιμης υποστήριξης", χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή είχε αυτή.

Ένα Gulfstream IV jet της Βασιλικής Αεροπορίας του Ομάν, το οποίο βρισκόταν στο έδαφος της Τεχεράνης για αρκετές ημέρες, απογειώθηκε λίγο πριν από την ανακοίνωση.

Μετά από μια στάση στο Ομάν και ιατρικές εξετάσεις, οι τρεις πρώην κρατούμενοι θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βελγίου στο Μέλσμπρουκ.

Το Ομάν έχει καλές σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με τις δυτικές χώρες και έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν ως διαμεσολαβητής. Οι απελευθερώσεις έρχονται μετά την επίσκεψη του σουλτάνου του Ομάν Haitham bin Tariq στο Ιράν, στο πρώτο του ταξίδι εκεί από τότε που έγινε κυβερνήτης της αραβικής χώρας το 2020.

Ο Ghaderi είναι ένας ιρανοαυστριακός επιχειρηματίας που συνελήφθη το 2016 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση επειδή φέρεται να κατασκόπευε για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορίες που απορρίπτονται σθεναρά από τους υποστηρικτές του.

Ο Mossaheb, επίσης ιρανοαυστριακός επιχειρηματίας, συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση μετά από αυτό που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε "μια κατάφωρα άδικη δίκη για αόριστα αδικήματα εθνικής ασφάλειας". Η Διεθνής Αμνηστία είχε αναφέρει ότι ο Mossaheb έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη, γεγονός που καθιστά τη φυλάκισή του πολύ πιο επικίνδυνη γι' αυτόν.

Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Βελγίου και Ιράν απελευθερώθηκε ο Βέλγος εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης Olivier Vandecasteele.

Σε αντάλλαγμα, το Βέλγιο απελευθέρωσε τον Ιρανό διπλωμάτη Assadollah Assadi, ο οποίος είχε φυλακιστεί για μια συνωμοσία του 2018 με στόχο τη βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση της ιρανικής αντιπολίτευσης έξω από το Παρίσι.

Το Ιράν έχει συλλάβει τα τελευταία χρόνια πολλούς αλλοδαπούς και διπλούς υπηκόους, κατηγορώντας τους κυρίως για κατασκοπεία ή άλλα αδικήματα που αφορούν την κρατική ασφάλεια.

Με πληροφορίες από: AlJazeera, TimesofIsrael

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.