Η δίκη του Ρώσου επιστήμονα

Οι επονομαζόμενοι πύραυλοι Kinzhal μπορούν να διαφύγουν προηγμένα συστήματα ραντάρ και μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Η δίκη του Ρώσου επιστήμονα

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ξεκίνησε στη Ρωσία την Πέμπτη η δίκη ενός εκ των τριών επιστημόνων που ανέπτυξαν το πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων και κατηγορούνται για προδοσία. Ο τομέας εξειδίκευσης των τριών επιστημόνων είναι η υπερηχητική, κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των πυραύλων επόμενης γενεάς της Ρωσίας που είναι ικανά να πετούν με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τους πυραύλους αυτούς σε επίθεση κατά της Ουκρανίας που προκάλεσε κύμα διακοπών ρεύματος και την προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης. Οι επονομαζόμενοι πύραυλοι Kinzhal μπορούν να διαφύγουν προηγμένα συστήματα ραντάρ και μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, επομένως δεν έχουν πρόσβαση ούτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι απόρρητα, αλλά σύμφωνα με πηγές ο εβδομηντα-εξάχρονος Ανατόλι Μασλόβ κατηγορείται για παροχή πληροφοριών στην Κίνα. Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει υποστεί δύο καρδιακά επεισόδια και να νοσηλεύτηκε κάποιο καιρό σε νοσοκομείο από όταν συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν του παρέχεται η ιατροφαρμακευτική υποστήριξη που χρειάζεται.

Το Ινστιτούτο στο οποίο εργάζονται οι τρεις επιστήμονες, έγραψε ανοιχτή επιστολή προς υπεράσπιση του πατριωτισμού των κατηγορουμένων και εκφράζοντας την άποψη πως τα επιτεύγματα τους που χρήζουν επαίνων σήμερα, αύριο μπορεί να τους φέρουν αντιμέτωπους με ποινικές κατηγορίες.

Πηγή: Al Jazeera

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.