Απάντηση στα σχόλια για το άρθρο «Σήμερα οι αυξήσεις φόρων ζημιώνουν κυρίως τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους»

Αν θέλουμε υποστήριξη των αδυνάτων και ανακατανομή πλούτου, υποχρεωτικά πρέπει να δημιουργήσουμε και να διατηρούμε συνθήκες παραγωγής πλούτου.

Απάντηση στα σχόλια για το άρθρο «Σήμερα οι αυξήσεις φόρων ζημιώνουν κυρίως τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους»

Του Γιώργου Σαββίδη

Τα σχόλια των αναγνωστών στα άρθρα μας είναι ευπρόσδεκτα. Οι αντίθετες απόψεις δεν μας ενοχλούν και τις επιζητούμε, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από επιχειρηματολογία.

Σε ότι αφορά το άρθρο για την αύξηση φόρων, πολλοί αναγνώστες υπέθεσαν ότι η άποψη μας στρέφεται κατά των φτωχών.

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η άποψη μας είναι ότι οι αδύνατοι πρέπει να ενισχυθούν σοβαρά και η φτώχεια πρέπει να εξαλειφθεί από την χώρα. Διαφωνούμε κάθετα με τον ορισμό της μεσαίας τάξης ως τους έχοντας ετήσιο εισόδημα €5.000 και με όσους θεωρούν ότι ο μηνιαίος κατώτατος των €800 ή €900 είναι επαρκής.

Στο άρθρο «Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν καταπολεμά την φτώχεια» υποστηρίζουμε ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός πρέπει να φτάσει €1.200 και το ελάχιστο μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα να διπλασιαστεί σε €400. Υποστηρίζουμε επίσης αυξημένα αφορολόγητα όρια (€20.000 για 4μελή οικογένεια) και σειρά εφικτών πρακτικών μέτρων υπέρ των δανειοληπτών. Τα ίδια υποστηρίζουμε και στο άρθρο «Οικονομικό πρόγραμμα Σύριζα: τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων είναι σωστά, αλλά…». Η κυρίως διαφωνία μας με το πρόγραμμα της ΝΔ έγκειται στο ότι δεν προτείνει τα μέτρα που θεωρούμε αναγκαία και με το πρόγραμμα του Σύριζα στο ότι έχει προσθέσει μια σειρά δράσεων που ανατρέπουν την δημοσιονομική ισορροπία και δεν θα επιτρέψουν την πραγματική και ουσιώδη στήριξη των αδυνάτων.

Η στήριξη των αδυνάτων είναι θεμελιώδης θέση μας και την έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές, άμεσα και έμμεσα. Πολλές φορές επίσης, έχουμε προτείνει με επιχειρήματα λύσεις για το καυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τους ευάλωτους και θεωρούμε ότι η εξάλειψη της φτώχειας είναι πρωτεύων στόχος για όλους και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη.

Σήμερα, η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται αύξηση του ΑΕΠ.

Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι είναι εφικτό η χώρα, με σωστή πολιτική, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (6% ή περισσότερο), προσελκύοντας τις απαιτούμενες επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με ρυθμούς ανάπτυξης 2% ή χαμηλότερους, δεν θα υπάρξει καμία πραγματική ενίσχυση των ευάλωτων.

Δεν έχουμε καμία δογματική αντίθεση στην ανακατανομή πλούτου. Ίσα-ίσα, την θεωρούμε αναγκαία για την υγιή λειτουργία της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Αλλά πρέπει να υπάρχει πλούτος για να ανακατανεμηθεί και να υπάρχει συνέχεια.

Επομένως, αν θέλουμε υποστήριξη των αδυνάτων και ανακατανομή πλούτου, υποχρεωτικά πρέπει να δημιουργήσουμε και να διατηρούμε συνθήκες παραγωγής πλούτου.

Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί: Μπορεί να φορολογηθούν τα φετινά ή προηγούμενα εισοδήματα και μπορεί να φορολογηθεί ο υφιστάμενος πλούτος, ακόμα και ο κρυμμένος αν βρεθεί˙ δεν μπορεί να υποχρεωθεί κάποιος να παράξει εισόδημα ή να δημιουργήσει πλούτο την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.