Οικονομικά νέα 07.06.2023

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,55 εκατοστιαίες μονάδες.

Οικονομικά νέα 07.06.2023

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Συνεχίζουν να «καλπάζουν» τα επιτόκια νέων δανείων και να παραμένουν σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων…

Τον Απρίλιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,25%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,85%.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,60  εκατοστιαίες μονάδες.

Τον Απρίλιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,29%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,84%.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,55 εκατοστιαίες μονάδες.

…την στιγμή που οι τράπεζες «τιμωρούν» όσους προσπαθούν να αποπληρώσουν πρόωρα τα δάνειά τους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, οι τράπεζες «εξετάζουν σοβαρά το πέναλτι ως ένα μέτρο αντιστάθμισης του επιτοκιακού τους κινδύνου».

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο: «Η Eurobank, για παράδειγμα, έχει επαναφέρει το πέναλτι πρόωρης προεξόφλησης στα νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 10 ετών (για το διάστημα ισχύος του σταθερού επιτοκίου), ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη έχει και η Εθνική Τράπεζα.  Αντιθέτως, τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν προβεί προς το παρόν σε επαναφορά του πέναλτι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες τράπεζες όπως η Attica Bank ή η Συνεταιριστική Καρδίτσας.»

Με πληροφορίες από: ΤτΕ, Capital

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.