Ιπποπόταμοι έχουν εισβάλει στην Κολομβία!

Λύσεις που έχουν προταθεί αλλά είναι τεχνικά δύσκολο να τεθούν σε πράξη είναι η στείρωσή των ιπποποτάμων ή η ευθανασία τους.

Ιπποπόταμοι έχουν εισβάλει στην Κολομβία!

Της Ηλιάνας Θέμελη

Μόλις τέσσερις από τους λεγόμενους «ιπποπόταμους κοκαϊνης» εισήχθησαν στο ιδιωτικό ράντσο του Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε, έχουν πολλαπλασιαστεί φτάνοντας περίπου τους 160 και απειλώντας τόσο τους κατοίκους όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Οι ιπποπόταμοι δεν είναι εγγενείς στην Κολομβία και δεν έχουν φυσικούς θηρευτές όπως στην Αφρική. Η αύξηση του πληθυσμού τους υπό αυτές τις συνθήκες επηρεάζει το τοπικό οικόσυστημα καθώς καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες βοσκοτόπων και παράγουν απόβλητα που ρυπαίνουν τα ποτάμια. Ως αποτέλεσμα, απειλούνται ενδημικά είδη όπως βίδρες και χελώνες. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να τους ανακηρύξει χωροκατακτητικό είδος.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Λύσεις που έχουν προταθεί αλλά είναι τεχνικά δύσκολο να τεθούν σε πράξη είναι η στείρωσή των ιπποποτάμων ή η ευθανασία τους. Αντ’ αυτών, σε κίνηση έχει τεθεί το σχέδιο μετεγκατάστασης 70 ιπποποτάμων σε καταφύγια άγριων ζώων στο Μεξικό και την Ινδία. Το σχέδιο αυτό υπολογίζεται πως θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια και χρειάζεται ακόμη την έγκριση των εθνικών αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Nature, The Guardian, CBS News

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.