Οι δυτικές χώρες εθελοτυφλούν συστηματικά

Ο μαέστρος στα παζάρια, θα προσπαθήσει και τώρα να κερδίσει χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό.

Οι δυτικές χώρες εθελοτυφλούν συστηματικά

Του Πέτρου Στυλιανίδη

Από την σύσταση του το 1923, το Τουρκικό κράτος ουδέποτε συντάχθηκε ξεκάθαρα και ειλικρινά με την Δύση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης ή ασταθείς. Δεν αφομοίωσε πραγματικά τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για την θάλασσα.

Στον Β’ ΠΠ η Τουρκία ήταν ουδέτερη, στον πόλεμο του Κόλπου δεν εμπόδισε την χρήση των αμερικανικών βάσεων στους Αμερικανούς, στον ίδιο πόλεμο αρνήθηκε την χρήση του εδάφους της από τις Νατοϊκές δυνάμεις, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ουδέτερη.

Έχει εισβάλει και κατέχει παράνομα εδάφη στην Κύπρο, το Ιράκ και την Συρία.

Απειλεί την Ελλάδα και παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και έχει αποκλείσει παράνομα την Αρμενία.

Φυλακίζει τους αντιφρονούντες και πολιτικούς αντιπάλους, καταδιώκει τους δημοσιογράφους και τους υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει διεξάγει διωγμούς και γενοκτονίες κατά Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Κούρδων.

Καταστρέφει πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία.

Η λίστα δεν τελειώνει.

Έως το 2016, παρουσιαζόταν ως δυτική χώρα, δημοκρατική και με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες. Οι δυτικοί γνώριζαν την πραγματικότητα, αλλά την αγνοούσαν. Η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη ήταν εδραιωμένη. Αξιοποιώντας αυτή την αντίληψη, η Τουρκία σε κάθε περίπτωση παζάρευε και αποκόμιζε οφέλη, οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά, τεχνολογικά.

Οι Κεμαλιστές είχαν καταφέρει να τα παρουσιάζουν όλα κάτω από δυτική οπτική, κρύβοντας τα όλα κάτω από ένα λούστρο υποτιθέμενης δημοκρατίας και αξιόπιστου συμμάχου.

Μετά το πραξικόπημα του 2016, η αυθεντικότητα του οποίου αμφισβητείται από πολλούς, ο Ερντογάν αφαίρεσε και το λούστρο.

Φυλάκισε δεκάδες χιλιάδων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Έκανε την Αγία Σοφία και άλλες εκκλησίες τζαμιά. Επανέφερε την μαντήλα, ενίσχυσε τα θρησκευτικά μουσουλμανικά σχολεία, κατήργησε την νομική προστασία των γυναικών, κρατικοποίησε σχεδόν όλα τα ΜΜΕ.

Πήρε σαφή στροφή προς την Ρωσία. Κατασκεύασε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που χρηματοδοτήθηκε και ελέγχεται από την Ρωσία. Αγόρασε το αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, παρά την ξεκάθαρη παραβίαση των Νατοϊκών πρωτοκόλλων.

Επενέβη στρατιωτικά στην Λιβύη, την Συρία και το Ιράκ, πλήττοντας τους συμμάχους της δύσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εγκατέλειψε τις συνομιλίες για το Κυπριακό και σχεδιάζει προσάρτηση των Κατεχομένων. Αναβάθμισε και επεξέτεινε τις απειλές κατά της Ελλάδας.

Καλλιεργεί σχέσεις με αντι-δυτικές χώρες και ομάδες – Ρωσία, Κίνα, Ομάδα Σαγκάης, Ιράν κ.ά. Παρουσιάζεται ως ηγέτης των μουσουλμάνων.

Απειλεί και καθυβρίζει καθημερινά την Δύση, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Γαλλία.

Εμποδίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αρνούμενος την κύρωση της ένταξης της Σουηδίας.

Η γειτονική χώρα δεν απομακρύνεται από την Δύση. Έχει ήδη αποχωρήσει.

Η Δύση εθελοτυφλεί. Προσποιείται ότι η Τουρκία είναι ακόμα «σύμμαχος».

Το μόνο που καταφέρνει είναι να αφήνει χώρο στην Τουρκία να κάνει τα παζάρια της και να αποκομίζει οφέλη. Ο μαέστρος στα παζάρια, θα προσπαθήσει και τώρα να κερδίσει χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Δυστυχώς θα βρει, ακόμα και σήμερα, πολλούς στις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα, έτοιμους να διαπραγματευθούν μαζί του. Και αυτό παρά το διογκούμενο, τα τελευταία χρόνια, κύμα αναλυτών και πολιτικών που πρεσβεύουν σκληρή στάση απέναντι του.

Αν δεν αναγνωρίσει σύντομα την πραγματικότητα η Δύση, κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων, πιο επώδυνων από την απώλεια του Ιράν.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.