Η Αιθιοπία απορρίπτει την κατηγορία για εθνοκάθαρση στο δυτικό Tigray
Χέρι-χέρι με αυτές τις εθνοτικά στοχευμένες συλλήψεις, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι προσωρινές αρχές απέλασαν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες Tigrayans προς το κεντρικό Tigray.

Της Ηλιάνας Θέμελη
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε κατηγορία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία "εθνοκάθαρσης" στο δυτικό Tigray, παρά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2022.
Οι ισχυρισμοί "δεν τεκμηριώνονται με στοιχεία", ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία επικοινωνίας της Αιθιοπίας σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.
"Αυτή η διαστρεβλωμένη και παραπλανητική απεικόνιση της κατάστασης επιχειρεί να υπονομεύσει την ειρηνική συνύπαρξη και να τροφοδοτήσει τη δια-εθνοτική σύγκρουση και να παρεμποδίσει τις εθνικές προσπάθειες για ειρήνη και συμφιλίωση", αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.
Ο πόλεμος, ο οποίος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, έφερε αντιμέτωπες περιφερειακές δυνάμεις από το Tigray εναντίον του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων από άλλες περιοχές και τη γειτονική Ερυθραία. Ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα παραπόνων που έχουν τις ρίζες τους σε περιόδους του ταραγμένου παρελθόντος της Αιθιοπίας, όταν συγκεκριμένα περιφερειακά μπλοκ εξουσίας είχαν την κυριαρχία στο σύνολο της χώρας.
Οι μάχες μαίνονται από τότε, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, ξεριζώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στα πρόθυρα της πείνας.
Η HRW εξέδωσε έκθεση την περασμένη εβδομάδα στην οποία αναφέρει ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Νοεμβρίου για τον τερματισμό της διετούς σύγκρουσης στο Tigray δεν είχε σταματήσει την "εθνοκάθαρση" στο αμφισβητούμενο δυτικό τμήμα της περιοχής, γνωστό ως Δυτική Ζώνη Tigray.
Σύμφωνα με την έκθεση της HRW:
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας θα πρέπει να θέσει σε διαθεσιμότητα, να διερευνήσει και να ασκήσει κατάλληλη δίωξη σε διοικητές και αξιωματούχους που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Δυτικό Tigray.
"Η εκεχειρία του Νοεμβρίου στη βόρεια Αιθιοπία δεν έθεσε τέρμα στην εθνοκάθαρση των Τιγκραίων στη ζώνη του Δυτικού Tigray", δήλωσε η Laetitia Bader, αναπληρώτρια διευθύντρια Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Εάν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είναι πραγματικά σοβαρή για την εξασφάλιση δικαιοσύνης για τις καταχρήσεις, τότε θα πρέπει να σταματήσει να αντιτίθεται στις ανεξάρτητες έρευνες για τις φρικαλεότητες στο Δυτικό Tigray και να θέσει τους καταχρηστικούς αξιωματούχους και διοικητές ενώπιον των ευθυνών τους".
Η έκθεση συνεχίζει:
Από το ξέσπασμα της ένοπλης σύγκρουσης στη βόρεια Αιθιοπία τον Νοέμβριο του 2020, ένα μείγμα αιθιοπικών δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως της περιφερειακής αστυνομίας των Αμχάρα, γνωστής ως "Amhara Liyu", ομάδων πολιτοφυλακής γνωστών ως "Fano" και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ομοσπονδιακών δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, έχουν συστηματικά συλλάβει χιλιάδες εθνοτικούς Tigrayans. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους κρατούσαν για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς κατηγορία σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές, στρατιωτικά στρατόπεδα και άλλους ανεπίσημους χώρους, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών και σχολείων σε όλη τη ζώνη του Δυτικού Tigray. Χέρι-χέρι με αυτές τις εθνοτικά στοχευμένες συλλήψεις, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι προσωρινές αρχές απέλασαν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες Tigrayans προς το κεντρικό Tigray.
Σε μια έκθεση του Απριλίου του 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των Αμχάρα και οι προσωρινές αρχές είχαν προβεί σε εθνοτικές εκκαθαρίσεις του πληθυσμού των Tigray στη Δυτική Ζώνη Tigray σε μια εκστρατεία που ισοδυναμούσε με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι οργανώσεις διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες κάτοικοι του Tigray εξακολουθούν να κρατούνται και να αντιμετωπίζουν απειλητική για τη ζωή τους μεταχείριση που μπορεί να ισοδυναμεί με το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης.
Έκτοτε, οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούν χιλιάδες Tigrayans, κυρίως άνδρες, σε χώρους που περιλαμβάνουν διοικητικά γραφεία, αστυνομικά τμήματα, στρατιωτικά στρατόπεδα και φυλακές. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που ερωτήθηκαν κρατούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Ιούλιο ή τον Δεκέμβριο του 2021. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν από τον ένα χώρο στον άλλο.
Με πληροφορίες από: HumanRightsWatch, HumanRightsWatch (2), AlJazeera, AfricaNews, Barrons
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()