Η προστασία των δασών οδηγεί επιτυχώς σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα

...τα προστατευόμενα δάση παγκοσμίως έχουν αποθηκεύσει επιπλέον 9,65δις τόνους άνθρακα στην υπέργεια βιομάζα τους σε σύγκριση με οικολογικά παρόμοιες μη προστατευόμενες περιοχές...

Η προστασία των δασών οδηγεί επιτυχώς σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα

Της Ηλιάνας Θέμελη

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα προστατευόμενα δάση διατηρούν το ισοδύναμο ενός έτους παγκόσμιων εκπομπών ορυκτών καυσίμων μέσω της αποφυγής εκπομπών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland (UMD), του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, της Conservation International και άλλων ερευνητών διαπίστωσε ότι τα προστατευόμενα δάση παγκοσμίως έχουν αποθηκεύσει επιπλέον 9,65δις τόνους άνθρακα στην υπέργεια βιομάζα τους σε σύγκριση με οικολογικά παρόμοιες μη προστατευόμενες περιοχές - ένα εύρημα που ποσοτικοποιεί πόσο σημαντικές είναι οι προστατευόμενες περιοχές στις συνεχείς προσπάθειές μας για μετριασμό της αλλαγής του κλίματος.

Η μελέτη αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (PI Brian Enquist, Πανεπιστήμιο της Αριζόνα) και τη NASA (PI Laura Duncanson, UMD), χρησιμοποίησε τα εξαιρετικά ακριβή δεδομένα ύψους, δομής και επιφανειακού υψομέτρου των δασών που παρήγαγε το Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI, PI Ralph Dubayah, UMD) της NASA. Η ομάδα των ερευνητών συνέκρινε την αποτελεσματικότητα των προστατευόμενων περιοχών όσον αφορά την αποφυγή εκπομπών στην ατμόσφαιρα με την ικανότητα των μη προστατευόμενων περιοχών να κάνουν το ίδιο και εξέτασε την υπόθεση ότι οι προστατευόμενες περιοχές παρέχουν δυσανάλογα περισσότερες υπηρεσίες οικοσυστήματος -συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα- σε σχέση με τις μη προστατευόμενες περιοχές.

"Δεν είχαμε ποτέ πριν αυτά τα τρισδιάστατα δορυφορικά σύνολα δεδομένων, οπότε δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια τον άνθρακα των δασών σε αυτή την κλίμακα. Η ανάλυση των δεδομένων για την ανακάλυψη του μεγέθους των εκπομπών που αποφεύγονται στις προστατευόμενες περιοχές ρίχνει ένα ακόμη φως στην παγκόσμια σημασία της διατήρησης των δασών", δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια του UMD Laura Duncanson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο για την παρακολούθηση της μελλοντικής επιτυχίας των προστατευόμενων περιοχών για τη διατήρηση του άνθρακα".

Με πληροφορίες από: University of Maryland, Nature

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.