Η εκμετάλλευση του πόνου

Δεν λένε πως μπορεί να επιβιώσει η χώρα ή η Ευρώπη, αν επιτραπεί η είσοδος δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταναστών.

Η εκμετάλλευση του πόνου

Του Γιώργου Σαββίδη

Τα ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου συγκίνησε όλη την χώρα και την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Οι αρχές και οι υπηρεσίες ξεπέρασαν τον εαυτό τους στην προσπάθεια να σώσουν ζωές και να περιθάλψουν καταπονημένους. Πολλοί εθελοντές βοηθούν όσο μπορούν.

Όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη από το συμβάν. Όλη με εξαίρεση την αριστερή αντιπολίτευση και τα άκρα.

Είναι αναμενόμενο τα άκρα, από κάθε πλευρά, να προσπαθούν να πωλήσουν πατριωτισμό ή αντισυστημισμό.

Δεν είναι αναμενόμενο όμως, αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να κυβερνήσουν ξανά, ο Σύριζα, να εκμεταλλεύονται την τραγωδία για να αποκομίσουν ψήφους.

Κατηγορούν αυτόματα την χώρα ως υπεύθυνη για πνιγμούς και συνηγορούν με ευκολία υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Και δεν ασκούν καμία κριτική κατά των αυταρχικών καθεστώτων που διώκουν τους πολίτες τους, των διακινητών που κερδοσκοπούν καταληστεύοντας και σκοτώνοντας άτυχους μετανάστες.

Όταν κυβερνούσε ο Σύριζα, άφησε τα σύνορα ανοιχτά. Η πρακτική αυτή οδήγησε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στο να κλείσουν τα δικά τους και την ΕΕ να σκληρύνει την θέση της απέναντι στους μετανάστες. Οδήγησε επίσης και σε κακομεταχείριση των μεταναστών, οι οποίοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους σε άθλιους καταυλισμούς.

Οι Συριζαίοι δεν προτείνουν κάποια λύση. Δεν λένε πως μπορεί να επιβιώσει η χώρα ή η Ευρώπη, αν επιτραπεί η είσοδος δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταναστών. Ούτε πως θα τους περιθάλψουν, φιλοξενήσουν ή απασχολήσουν.

Δεν προτείνουν μέτρα κατά των διακινητών. Ούτε κατά των καθεστώτων που εργαλειοποιούν τους μετανάστες.

Οι ανέξοδες κατηγορίες και τα παρωχημένα συνθήματα είναι απαράδεκτα. Όπως είναι και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.