Το συμπλήρωμα ταυρίνης κάνει τα ζώα να ζουν περισσότερο - δεν είναι σαφής η σημασία του για τους ανθρώπους

Τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τις έρευνες σε κυτταρικό επίπεδο που δείχνουν ότι "η ταυρίνη είναι προστάτης των κυττάρων και προάγει την επιβίωσή τους".

Το συμπλήρωμα ταυρίνης κάνει τα ζώα να ζουν περισσότερο - δεν είναι σαφής η σημασία του για τους ανθρώπους

Της Ηλιάνας Θέμελη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, τα γερασμένα ποντίκια, τα σκουλήκια και οι πίθηκοι μπορούν να ζήσουν περισσότερο ή πιο υγιεινά όταν τους χορηγούνται μεγάλες ποσότητες ταυρίνης. Η ταυρίνη είναι ένα κοινό συστατικό σε συμπληρώματα υγείας και ενεργειακά ποτά.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα επίπεδα του αμινοξέως που απαντάται στη φύση μειώνονται καθώς τα ζώα γερνούν και ότι η αντιστάθμιση αυτής της απώλειας με ένα συμπλήρωμα ταυρίνης μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στη γήρανση και ότι δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 8 Ιουνίου στο Science, μπορούν να μεταφραστούν και στους ανθρώπους. Ωστόσο, η μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει ένα σημείο εκκίνησης για μελλοντικές έρευνες σχετικά με θεραπείες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να ζήσουν περισσότερο.

"Εξετάζουμε μια πολυκεντρική, πολυεθνική δοκιμή παρέμβασης σε ανθρώπους", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Vijay Yadav, γενετιστής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που συζητήθηκε η εργασία.

Αντιγηραντική δράση

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την βελτίωση της καταπονημένης υγείας που συνοδεύει τα γηρατειά.

Ο Yadav και οι συνάδελφοί του μελετούν τις αλλαγές στο αίμα των χημικών ουσιών που συνδέονται με τη γήρανση. Επέλεξαν να επικεντρωθούν στην ταυρίνη επειδή προηγούμενες μελέτες την έχουν συνδέσει με διάφορες πτυχές της υγείας των ζώων και του ανθρώπου, όπως η ανοσία, η υγεία των οστών και η λειτουργία του νευρικού συστήματος

Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μειώνονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, οι 15χρονοι πίθηκοι είχαν 85% λιγότερη ταυρίνη στο αίμα τους από ότι οι 5χρονοι πίθηκοι. Δεν ήταν σαφές αν αυτή η μείωση είχε κάποιο ρόλο στη γήρανση ή ήταν απλώς αποτέλεσμα αυτής. Όταν όμως η ομάδα χορήγησε καθημερινά ένα διάλυμα ταυρίνης σε μια ομάδα ποντικών, η διάρκεια ζωής των ζώων αυξήθηκε κατά περίπου 12% στα θηλυκά και 10% στα αρσενικά, σε σύγκριση με τα ζώα σε ομάδες ελέγχου στις οποίες δεν χορηγήθηκε επιπλέον ταυρίνη.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ταυρίνη παρουσίασαν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως αύξηση της μυϊκής αντοχής και της δύναμης. Τα θηλυκά παρουσίασαν μείωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές έδωσαν επίσης τροφή που περιείχε ταυρίνη σε σκουλήκια Caenorhabditis elegans και σε μεσήλικες μαϊμούδες ρέζους (Macaca mulatta). Τα σκουλήκια που έτρωγαν ταυρίνη έζησαν περισσότερο και ήταν κατά μέσο όρο πιο υγιή από μια ομάδα όπου δεν τρεφόταν με αυτή. Οι πίθηκοι είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, πυκνότερα οστά και μειωμένα σημάδια ηπατικής βλάβης.

Προστάτης των κυττάρων

Τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τις έρευνες σε κυτταρικό επίπεδο που δείχνουν ότι "η ταυρίνη είναι προστάτης των κυττάρων και προάγει την επιβίωσή τους", λέει η Herminia Pasantes, βιολόγος στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού στην Πόλη του Μεξικού. Η ίδια επαινεί τη μελέτη για τη διερεύνηση αυτής της αρχής σε ζωντανούς οργανισμούς. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η γήρανση είναι πολύπλοκη και ότι η ταυρίνη από μόνη της ή η έλλειψή αυτής δεν είναι αυτό που προκαλεί ή οδηγεί σε γήρανση.

Ένα άλλο σημείο ανησυχίας για την Pasantes είναι ότι στα ποντίκια του πειράματος χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις ταυρίνης σε σχέση με το σωματικό τους βάρος - επίπεδα που θα μπορούσαν να υπερβούν κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια ασφαλούς κατανάλωσης. Ο Yadav λέει ότι κατά τον υπολογισμό των δόσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες μεταβλητές εκτός από το σωματικό βάρος, όπως η χρήση οξυγόνου από έναν οργανισμό, η θερμιδική καύση και ο όγκος του αίματος. Η ομάδα τάισε τα ποντίκια με 15 έως 30 χιλιοστόγραμμα ταυρίνης την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους. "Κατά προσέγγιση, αυτές οι δόσεις θα ισοδυναμούν με 3 έως 6 γραμμάρια ταυρίνης για ένα σωματικό βάρος 80 κιλών", λέει ο Yadav, το οποίο είναι εντός των ασφαλών ορίων σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Ένα τυπικό ενεργειακό ποτό περιέχει περίπου 1 γραμμάριο ταυρίνης.

Ο Steven Karpowicz, βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Νέου Μεξικού στο Portales, επισημαίνει ότι αν και οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ταυρίνη σχετίζεται με τη γήρανση, δεν υπάρχει άμεση παρατήρηση αιτίας και αποτελέσματος.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι χημικοί μηχανισμοί με τους οποίους η ταυρίνη επηρεάζει πραγματικά τα κύτταρα σε μοριακό επίπεδο δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Yadav δήλωσε ότι δεν θα συνιστούσαν στους ανθρώπους να καταναλώνουν χωρίς συνταγή συμπληρώματα ταυρίνης για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την υγεία τους ή να επιβραδύνουν τη γήρανση.

"Εξετάζουμε ποια είναι τα αρχικά γεγονότα που προκαλεί η ταυρίνη στα κύτταρα και στα διάφορα όργανα", δήλωσε ο Yadav. "Μόνο τότε θα μπορέσουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένους μηχανισμούς".

Με πληροφορίες από: Science, Springer, Journal of Biomedical Science, Nature

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.