Αλήθειες για το μεταναστευτικό
Μόνο οι δυτικές χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Οι πλούσιες αραβικές χώρες πολύ λίγο ενδιαφέρονται και σίγουρα δεν επιτρέπουν την είσοδο μεταναστών ή προσφύγων στις επικράτειες τους.

Του Γιάννη Μαυρομιχάλη
Το μεταναστευτικό είναι πολύπλοκο ζήτημα, με μεταβαλλόμενες παραμέτρους ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
Ιστορικά, η αναζήτηση καλύτερων οικονομικών όρων διαβίωσης ήταν το πρωτεύον κίνητρο μετανάστευσης. Το δεύτερο μεγάλο κίνητρο ήταν η αποφυγή πολιτικής ή κοινωνικής ή θρησκευτικής καταπίεσης. Τέλος, οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει μεγάλα κύματα προσφύγων. Κύματα προσφύγων έχουν προκληθεί και από συστηματικούς διωγμούς και εκτοπισμούς.
Σήμερα, στα Ευρωπαϊκά σύνορα φτάνουν κυρίως δύο κατηγορίες. Οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι αναζητούν καλύτερες δουλειές και αμοιβές και πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από πολεμικές συγκρούσεις. Οι πρώτοι είναι οι περισσότεροι.
Οι άνθρωποι αυτοί, δυστυχώς, ταξιδεύουν σε άκρως επικίνδυνες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα αδίσταχτων διακινητών.
Οι αλήθειες
1.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχτεί ούτε να φιλοξενήσει τα δεκάδες και δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια Ασιατών και Αφρικανών που θέλουν να μετακομίσουν στην Ευρώπη. Η αφομοίωση μεγάλων πληθυσμών έχει τεράστιο οικονομικό κόστος.
2.
Η αφομοίωση δεν είναι δεδομένη, ακόμα και αν οι μετανάστες ή πρόσφυγες αποκατασταθούν οικονομικά. Η πολιτισμική αφομοίωση είναι πολύ δύσκολη και, στην Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Οι μετανάστες, ενώ αφομοιώνουν εύκολα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που τους παρέχουν οι φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, δυσκολεύονται να ενσωματωθούν. Σε μεγάλα ποσοστά διατηρούν παραδόσεις όπως υποβάθμιση και υποτίμηση των γυναικών. Πολλοί διακατέχονται από θρησκευτικό φανατισμό και μίσος προς την Δύση και τις αξίες της. Στην αφομοίωση δεν βοηθά η καχυποψία πολλών δυτικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως υποδεέστερους.
3.
Μόνο οι δυτικές χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Οι πλούσιες αραβικές χώρες πολύ λίγο ενδιαφέρονται και σίγουρα δεν επιτρέπουν την είσοδο μεταναστών ή προσφύγων στις επικράτειες τους. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις χώρες εκτός Ευρώπης, Β. Αμερικής και Ωκεανίας.
4.
Ο ανθρωπισμός που επιδεικνύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι υποκριτικός. Η προσπάθεια τους εστιάζεται στο να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών ή προσφύγων στις χώρες τους και δεν διστάζουν να εκβιάσουν τις χώρες υποδοχής – Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο.
5.
Υποκριτικός είναι και ο ανθρωπισμός των αριστερών του Σύριζα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για τις συνθήκες του κέντρου φιλοξενίας στην Μόρια επί κυβέρνησης Σύριζα.
6.
Η φύλαξη των συνόρων θα εντατικοποιηθεί. Τυχόν χαλάρωση αυξάνει τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα που προσπαθούν να τα παραβιάσουν.
7.
Κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην φύλαξη των συνόρων της. Επίσης, έχει δικαίωμα να μην επιθυμεί την είσοδο μεταναστών στην επικράτεια της. Η αρωγή σε πρόσφυγες προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες και υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες.
Οι διάφορες συζητήσεις και επιδείξεις δήθεν ευαισθησίας είναι ανεδαφικές και εν πολλοίς υποκριτικές και γίνονται για λόγους εντυπώσεων.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()