Η αρχή του τέλους της μεταπολιτευτικής περιόδου
Μετά την μεταπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης επανεισήγαγε την απλή λογική στον δημόσιο λόγο και την αξία των πραγματικών αποτελεσμάτων στην πολιτική. Έφερε την επανάσταση του αυτονόητου.

Του Γιώργου Σαββίδη
Στις 25 Ιουνίου αναμένεται η ΝΔ να κερδίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νίκη οφείλεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά στη ΝΔ.
Οι αναμετρήσεις αυτές ήδη απασχολούν τους ιστορικούς και τους αναλυτές. Το κυβερνόν κόμμα αύξησε τα ποσοστά του ενώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συρρικνώθηκαν κατά 36%.
Οι εκλογές αυτές έχουν σημαδευτεί από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το Qatargate και τις τραγωδίες των Τεμπών και της Πύλου, αλλά και την καταδίκη πρώην υπουργού και την άμεση εμπλοκή του Τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία.
Η περίοδος 2019-2023 ήταν περισσότερο διαχείριση κρίσεων παρά διακυβέρνηση. Τουρκικός υβριδικός πόλεμος σε Έβρο και Αιγαίο, πανδημία κορωνοϊού, Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτόξευση ενεργειακού κόστους – πληθωρισμού – επιτοκίων.
Η υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη στην κάλπη οφείλεται εν μέρει σε καλά αποτελέσματα. Οι πολίτες έχουν παράπονα για τομείς όπως υγεία, ασφάλεια και διαθέσιμο εισόδημα, παρά την επιτυχή διαχείριση των κρίσεων.
Σε μικρό βαθμό επίσης, η υπεροχή, οφείλεται στην καταστροφική τετραετία 2015-2019 και στην κακής ποιότητας αντιπολίτευση 2019-2023.
Κυρίως όμως, η υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη οφείλεται σε μια νέα αντίληψη και νέες πρακτικές.
Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει πίσω το παρελθόν και τις αντιλήψεις των δεκαετιών 1970 και 1980 και να χαράξει νέα πορεία.
Δεν δίστασε να παραδεχτεί τα λάθη του και να αναλάβει την ευθύνη ούτε να απομακρύνει συνεργάτες με σοβαρά σφάλματα.
Επέλεξε υπουργούς στη βάση ικανότητας, παραμερίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις εσωκομματικές σκοπιμότητες.
Υποσχέθηκε λίγα και μετρημένα πράγματα και έκανε τα περισσότερα, παρά τις εξωγενείς κρίσεις.
Δεν παρασύρθηκε σε λαϊκισμούς και διαχειρίστηκε συνετά την οικονομία.
Αξιοποίησε την μόρφωση του και την επιτυχία σε θέματα όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, για να ανυψώσει το γόητρο της χώρας και να γίνει πιο διεκδικητικός απέναντι σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Άφησε στους πολιτικούς του αντιπάλους τις κραυγές, τις κατηγορίες, τις γενικολογίες, την ακατάσχετη επιχειρηματολογία και την συνθηματολογία. Κράτησε χαμηλούς τόνους και προώθησε τον θετικό λόγο και την θετική ατζέντα.
Δεν ασχολήθηκε με τις «έντεχνες» διαρροές και δηλώσεις εσωκομματικών «κύκλων», ούτε με τις προσωπικές τους επιδιώξεις.
Απέφυγε τους αποκλεισμούς. Αντίθετα, έκανε ανοίγματα στην πράξη. Πολιτικά με αξιοποίηση στελεχών από άλλους χώρους. Κοινωνικά με συμπερίληψη και στήριξη ευάλωτων ομάδων.
Ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε διορατικότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Ενώ οι άλλοι ασχολούνταν κυρίως με την απλή αναλογική, τον «προοδευτισμό» και τις κληρονομιές του Α. Παπανδρέου, εφάρμοζε όσο καλύτερα μπορούσε το σχέδιο του και εστίαζε στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.
Για τους λόγους αυτούς, οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κ. Μητσοτάκη. Το αν θα συνεχίσουν να τον εμπιστεύονται εξαρτάται από την ποιότητα της διακυβέρνησης του στην δεύτερη τετραετία.
Μετά την μεταπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης επανεισήγαγε την απλή λογική στον δημόσιο λόγο και την αξία των πραγματικών αποτελεσμάτων στην πολιτική. Έφερε την επανάσταση του αυτονόητου.
Οι εκλογές του 2023, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της τετραετίας 2023-2027, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()