Τα παράξενα

Το πιο παράξενο ή πολύ σπάνιο σε αυτή την διπλή εκλογική αναμέτρηση, είναι το γεγονός ότι μόνο ένα κόμμα διεκδικεί την εξουσία και όλα τα άλλα διεκδικούν θέση στην αντιπολίτευση.

Τα παράξενα

Του Πέτρου Στυλιανίδη

Οι βουλευτικές εκλογές του 2023 έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που σπάνια συναντά κάποιος σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

Το πιο παράξενο ή πολύ σπάνιο σε αυτή την διπλή εκλογική αναμέτρηση, είναι το γεγονός ότι μόνο ένα κόμμα διεκδικεί την εξουσία και όλα τα άλλα διεκδικούν θέση στην αντιπολίτευση.

Ένα άλλο παράξενο και σπάνιο φαινόμενο είναι η ταχύτητα με την οποία τα κόμματα της αριστεράς εγκατέλειψαν την δογματική προσήλωση τους στην απλή αναλογική. Υπενθυμίζουμε ότι η απλή αναλογική ήταν ιστορικό αίτημα και όνειρο της αριστεράς.

Τρίτο σπάνιο φαινόμενο είναι αλλαγή της σειράς υποψηφίων στις λίστες έτσι ώστε να εκλεγούν «κολλητοί» των αρχηγών. Το φαινόμενο αφορά τα κόμματα του «3%», τα οποία διατυμπανίζουν ότι ένας από τους στόχους τους είναι να εκτοπίζουν τα «αρχηγικά» κόμματα.

Τέταρτο φαινόμενο που προκαλεί εντύπωση, είναι η «απόσυρση» από τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ, των έως και την 21η Μαΐου προβεβλημένων και ιστορικών στελεχών. Ο Σύριζα προχώρησε σε ολική αντικατάσταση και το Πασόκ σε μερική, αποσύροντας ακόμα και φρέσκα πρόσωπα. Το ΚΚΕ προβάλλει κυρίως τον Γενικό του Γραμματέα. Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζουν μόνο τον/την αρχηγό. Τα Νίκη και Σπαρτιάτες δεν εμφανίζουν ούτε τον αρχηγό.

Πέμπτο ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι παρά το αποτέλεσμα Μαΐου, ο Σύριζα συνεχίζει τις ανακρίβειες οι οποίες αποτελούν μέρος κάθε επιχειρήματος τους. Το Πασόκ, στην προσπάθεια του να υπερκεράσει τον Σύριζα, παρασύρθηκε στην ίδια λογική.

Έκτο ενδιαφέρον φαινόμενο είναι η εκ μέρους του Σύριζα επίρριψη ευθυνών για την ήττα Μαΐου στους ψηφοφόρους και τα άλλα κόμματα. Με την ίδια συλλογιστική δηλώνουν ότι ηττήθηκε η ΝΔ γιατί δεν την ψήφισαν 60%.

Εξίσου απρόσμενα είναι η υποψηφιότητα καταδικασμένου για παράβαση πρώην υπουργού του Σύριζα και η ανακοίνωση του Πασόκ περί «μη ισχύουσας υποψηφιότητας» δικηγόρου επειδή είχε αναλάβει την υποστήριξη κατηγορουμένων.

Το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου προβλέπεται ότι θάχουν κι’ άλλα ενδιαφέροντα, όπως το δεύτερο κόμμα να μην εκλέξει βουλευτή στο 1/3 των περιφερειών.

Τα προαναφερθέντα, καθιστούν τις εκλογές του 2023 ιδιαίτερες και παράξενες.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.