Ο Αλέξης και η φωτοβολίδα

Ο Α. Τσίπρας δεν είναι ακριβώς φωτοβολίδα. Έχει τα χαρακτηριστικά διάττοντος αστέρα ο οποίος δεν πέφτει όταν σβήσει.

Ο Αλέξης και η φωτοβολίδα

Του Γιώργου Σαββίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο Σύριζα δεν είναι φωτοβολίδα.

Ο Σύριζα σίγουρα δεν είναι φωτοβολίδα. Είναι ένα κόμμα της αριστεράς που προήλθε από τον Συνασπισμό που προήλθε από την ένωση ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού σε μια προσπάθεια επανασύστασης της ΕΔΑ και επέζησε της αποχώρησης του ΚΚΕ και της απόσχισης της ΔΗΜΑΡ και άλλων.

Ο Σύριζα είναι το κόμμα που ιστορικά εκπροσωπούσε στην Ελλάδα τον ευρωκομμουνισμό και αργότερα τον σοσιαλισμό, όταν το Πασόκ έγινε σοσιαλδημοκρατικό.

Η σύγχρονη έκφραση της αριστεράς θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Σύριζα έχει τον πρώτο λόγο στην αντιπροσώπευση των αριστερών ιδεών και ρευμάτων στην χώρα μας. Το αν θα συνεχίσει ως Σύριζα ή θα μετεξελιχθεί σε άλλο κόμμα ή σχήμα, εξαρτάται από τα μέλη, τους υποστηρικτές και την ηγεσία του.

Ο Α. Τσίπρας, παρότι ταυτίζεται με την μετεωρική άνοδο του Σύριζα την περίοδο 2012-2015, δεν είναι ο Σύριζα.

Ο Α. Τσίπρας έχει χαρακτηριστικά φωτοβολίδας. Εκτοξεύθηκε, ανέβηκε απότομα, έλαμψε παροδικά και μετά άρχισε να σβήνει.

Η πορεία του Α. Τσίπρα ως φωτοβολίδα οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο.

Η καλλιέργεια εχθρότητας, οι ακρότητες, τα σκηνοθετημένα shows, οι ύβρεις κατά πάντων, οι δολοφονίες χαρακτήρα, η αλαζονεία, η αντιστροφή θέσεων, οι κατηγορίες κατά πάντων αδιακρίτως, οι εξωφρενικές υποσχέσεις, η εμμονή στο παρελθόν, ο κυνισμός και πολλά άλλα, είναι δικά του.

Δική του είναι η διγλωσσία στο μεταναστευτικό και στα εθνικά. Δική του η ανανέωση με Μιθριδάτη, Αντώναρο και Τζουμάκα. Δικό του το ακατάσχετο υβρεολόγιο. Δική του η αχαρακτήριστη διεθνής δυσφήμιση της χώρας. Δικά του τα ατελείωτα fake news. Δικοί του κολλητοί ο Παππάς και ο Πολάκης.

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι η τοξικότητα έφερε τον Σύριζα στην εξουσία. Εμείς εκτιμούμε ότι το 2015 χωρίς ακρότητες, εξαλλοσύνη και εχθροπάθεια θα είχε καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα και θα είχε κατακτήσει αυτοδυναμία. Η κοινωνία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει μαζικά ΝΔ και Πασόκ που οδήγησαν στην χρεωκοπία. Η συμπεριφορά του Σύριζα όμως, απέτρεψε πολλούς από του να τον ψηφίσουν.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια του Α. Τσίπρα δεν επέτρεψε στον Σύριζα να αναπτύξει αποτελεσματική αντιπολίτευση και προεκλογική στρατηγική.

Ο Α. Τσίπρας προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον Σύριζα. Η πλειοψηφία των στελεχών του Σύριζα έχουν εθιστεί στον τρόπο σκέψης και δράσης του Α. Τσίπρα. Η περίοδος από τις εκλογές της 21ηςΜαΐου δείχνει ότι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να σκεφτούν και να πολιτευτούν διαφορετικά.

Ο Α. Τσίπρας δεν είναι ακριβώς φωτοβολίδα. Έχει τα χαρακτηριστικά διάττοντος αστέρα ο οποίος δεν πέφτει όταν σβήσει.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.