Μπορεί ο Μπάιντεν να αποτρέψει μια πυρηνική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ναι, αν δώσει στην Ουκρανία τακτικά πυρηνικά

Το ίδιο θα έκαναν και δεκάδες δυνάμεις δεύτερης κατηγορίας που θα προσπαθούσαν να αποκτήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των αντιπάλων τους.

Μπορεί ο Μπάιντεν να αποτρέψει μια πυρηνική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ναι, αν δώσει στην Ουκρανία τακτικά πυρηνικά

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Ο Μάικλ Ρούμπεν αναφέρει σε άρθρο του στο AEI (“American Enterprise Institute”) ότι ο φόβος της «ανταλλαγής» πυρηνικών έχει από καιρό χρωματίσει τη σκέψη του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από δεκαέξι μήνες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν προσφέρθηκε να εκκενώσει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την προσφορά. "Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μια βόλτα", απάντησε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παραποίησε τα όπλα για να αποτρέψει τη χρήση τους σε μεγάλες αποστάσεις, από φόβο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πλήξει τοποθεσίες υλικοτεχνικής ή στρατιωτικής σημασίας στη Ρωσία. Η ίδια λογική διέπει την αρχική απόρριψη από την κυβέρνηση Μπάιντεν των ουκρανικών αιτημάτων για HIMARS, άρματα μάχης Abrams και F-16.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν την αρχική εισβολή της Ρωσίας και ταπείνωσαν τον ρωσικό στρατό, οι φόβοι της Ουάσινγκτον για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ρωσία αυξήθηκαν. Αν ο Πούτιν χάσει ή ταπεινωθεί, λέει η λογική, μπορεί να ξεσπάσει με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Κάποιοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, προέτρεπαν σε συμβιβασμό ως απάντηση, ακόμη και να επιτραπεί στον Πούτιν να διατηρήσει την Κριμαία και άλλα ουκρανικά εδάφη. Το πρόβλημα με τέτοιες συμβουλές είναι αφενός ότι θα επιβράβευε την επιθετικότητα και αφετέρου, ανεξάρτητα από αυτό, ο Πούτιν απέρριψε το ίδιο το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Πρώτον, υπήρξε η καταστροφή από την Ουκρανία της γέφυρας που συνδέει την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία με την ίδια τη Ρωσία. Οι διαρροές πληροφοριών υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον αγωγό Nord Stream-2. Ρώσοι αντάρτες κατά του Πούτιν εισέβαλαν αργότερα από την Ουκρανία στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, ενώ οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ήταν πιθανότατα υπεύθυνες για την θρασύτατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είναι απελπισμένος και ασταθής. Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα είναι μια προειδοποίηση ότι ο Πούτιν δεν τηρεί κόκκινες γραμμές. Με την ουκρανική αντεπίθεση σε εξέλιξη, η απειλή ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα γίνεται όλο και πιο πιθανή. Θα ήταν άδικο να κατηγορήσουμε το Κίεβο. Δεν υπάρχει ηθική ισοδυναμία. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όχι το αντίθετο. Όσο η Ουκρανία βρισκόταν στα πρόθυρα της νίκης, ο Πούτιν θα έφτανε σε αυτό το σημείο των πυρηνικών αντιποίνων. Το να αυτοκαταστραφεί και να παραδώσει στη Ρωσία μια νίκη θα ήταν ανήθικο και απερίσκεπτο.

Για τον Μπάιντεν, το ερώτημα είναι τώρα διττό: Πώς να αποτρέψει τη ρωσική χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και πώς να απαντήσει σε περίπτωση που τα χρησιμοποιήσει. Η ίδια στρατηγική απαντά και στα δύο.

Εάν η χρήση πυρηνικών όπλων αλλάξει τη δυναμική του πολέμου, οδηγήσει μια φοβισμένη Δύση να επιβάλει διαχωρισμό ή ακόμη και να δώσει στον Πούτιν μια πλήρη νίκη, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια θα είναι τρομερές. Η επιβεβαίωση οποιουδήποτε κέρδους από τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων θα διέλυε ανεπανόρθωτα το στίγμα οκτώ δεκαετιών που περιβάλλει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ξανά τέτοια όπλα. Το ίδιο θα έκαναν και δεκάδες δυνάμεις δεύτερης κατηγορίας που θα προσπαθούσαν να αποκτήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των αντιπάλων τους. Η διεθνής αστάθεια θα αυξανόταν σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την περίοδο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κλείνει το άρθρο ο Μάικλ Ρούμπεν με το εξής: Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία από τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία;

Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν είναι να πει στη Ρωσία ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων οποιουδήποτε μεγέθους εναντίον της Ουκρανίας θα οδηγήσει στην παροχή από τις ΗΠΑ των ίδιων τύπων πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία χωρίς κανέναν έλεγχο για το πού και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία. Η μαφία της μη διάδοσης μπορεί να ουρλιάζει από οργή, αλλά η Δύση πρέπει να προσανατολίσει την πυρηνική της πολιτική στην πραγματικότητα, όχι σε ευσεβείς πόθους ή σε μια κενή βιτρίνα ενός καθεστώτος συνθήκης, το οποίο δεν τηρούν πλέον τα αναθεωρητικά κράτη.

Ακριβώς όπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι η επίδειξη προθυμίας να τα χρησιμοποιήσουν.

Στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εγγυήθηκαν την κυριαρχία της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων της. Είκοσι χρόνια αργότερα, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κριμαία, ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ ήταν κενές και τα λόγια μας χωρίς νόημα.

Είναι καιρός να αντιστρέψουμε αυτή τη ζημιά. Το απλό γεγονός είναι το εξής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πυρηνικά όπλα επειδή αποτελούν αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο έναντι άλλων πυρηνικών κρατών. Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα.

Με πληροφορίες από: AEI, Yahoo, Reuters

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.