Η απελευθέρωση των υγρών αποβλήτων της Φουκουσίμα
Συγκεκριμένα, τα ραδιονουκλίδια θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τα μικρά ψάρια και να συγκεντρωθούν στην τροφική αλυσίδα καθώς τα μεγαλύτερα ψάρια καταναλώνουν τα μικρότερα και εν τέλει να καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Της Θέκλας Αρτεμίου
Η Ιαπωνία προχωρά με τα σχέδια απελευθέρωσης του νερού που μολύνθηκε από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Για τα επόμενα τριάντα χρόνια η Ιαπωνία θα απελευθερώνει σιγά-σιγά στον ωκεανό επεξεργασμένο νερό που είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές του σταθμού μέσω ενός αγωγού που εκτείνεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή.
Μετά την έκρηξη του πυρηνικού σταθμού, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού έχουν ψεκαστεί πάνω στους κατεστραμμένους πυρήνες για να μην υπερθερμανθούν, μολύνοντας έτσι το νερό με 64 ραδιενεργά στοιχεία, γνωστά ως ραδιονουκλίδια. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία όπως ο άνθρακας-14, το ιώδιο-131, το υδρογόνο-3 και το καίσιο-137. Επίσης, ενώ κάποια έχουν ήδη διασπαστεί, άλλα έχουν χρόνο ημιζωής πάνω από 5000 χρόνια όπως ο άνθρακας-14.
Το μολυσμένο νερό συλλέχθηκε, υποβλήθηκε σε επεξεργασία για να μειωθεί το ραδιενεργό περιεχόμενο και αποθηκεύτηκε σε παραπάνω από 1000 δεξαμενές. Η διαδικασία επεξεργασίας έχει διάφορα στάδια και ονομάζεται ALPS. Η διεργασία ALPS αφαιρεί αρκετά από τα 64 ραδιονουκλίδια ώστε η συγκέντρωση τους να είναι κάτω από τα ρυθμιστικά όρια της Ιαπωνίας για το 2022. Ωστόσο, δεν απομακρύνει τον άνθρακα-14 και το υδρογόνο-3 ή αλλιώς τρίτιο, οπότε το επεξεργασμένο νερό πρέπει να αραιωθεί περισσότερο σε λιγότερο από 1 μέρος ανά 100 μέρη θαλασσινού νερού.
Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από την απελευθέρωση αυτού του επεξεργασμένου νερού είναι σχεδόν μηδαμινός. Μεγαλύτερη απειλή αποτελεί για αυτούς ένας πιθανός σεισμός στην περιοχή που θα προκαλούσε διαρροή μιας εκ των δεξαμενών.
Κάποιες χώρες όπως η Ν.Κορέα και η Αμερική έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απόφαση της Ιαπωνίας και για την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, τα ραδιονουκλίδια θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τα μικρά ψάρια και να συγκεντρωθούν στην τροφική αλυσίδα καθώς τα μεγαλύτερα ψάρια καταναλώνουν τα μικρότερα και εν τέλει να καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αναμένεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία επιβλέπει τον καθαρισμό και τη διαχείριση της Φουκουσίμα, θα δημοσιεύσει τελική έκθεση σχετικά με την περιοχή και το σχέδιο της Ιαπωνίας για την απελευθέρωση των υγρών αποβλήτων αργότερα μέσα στον Ιούνιο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Nature
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()