Μια πιθανή και απευκταία εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε πλεονέκτημα που έχει, εκβιάζοντας ανερυθρίαστα τους πάντες. Συμμάχους, γείτονες, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους.

Μια πιθανή και απευκταία εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει

Του Γιώργου Σαββίδη

Πρόσφατο άρθρο μας (εδώ) βασισμένο σε ανάλυση του γνωστού Michael Rubin, ασχολείται με την αποτροπή χρήσης τακτικών πυρηνικών από την Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι, από τον Φεβρουάριο του 2022, δηλώνουν ότι θα νικήσουν στην Ουκρανία.

Ο μεγαλοϊδεατισμός τους δεν τους επέτρεψε να προβλέψουν την ουκρανική αντίσταση και την ισχυρή αντίδραση της Δύσης.

Θέλοντας να πείσουν ότι θα πετύχουν όλους τους στόχους απόσπασης εδαφών από την Ουκρανία, θυμίζουν ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών και ότι θα τα χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί.

Πριν μερικές μέρες μετέφεραν τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία.

Στην απευκταία περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά της Ουκρανίας, ανοίγει το «πυρηνικό» κουτί της Πανδώρας.

Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά και αν δεν απαντήσει ισότιμα η Δύση, θα υποχρεωθεί να δεχτεί τις όποιες απαιτήσεις της Ρωσίας. Η Δυτική ισότιμη απάντηση δεν είναι αυτόματη. Δεν είναι καθόλου εύκολο η Δύση να πλήξει με πυρηνικά όπλα την Ρωσία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μεταβάλει βίαια το στρατηγικό τοπίο παγκοσμίως. Μεσαίες δυνάμεις που κατέχουν πυρηνικά όπλα θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το νέο περιβάλλον εκβιάζοντας αντίπαλες χώρες ή ακόμα και επιτιθέμενες σε αντίπαλες χώρες. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το ενδεχόμενο πολλές μικρές και μεσαίες δυνάμεις να προχωρήσουν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων, είτε για χρήση είτε ως αποτροπή απέναντι σε γείτονες που ήδη έχουν ή προχωρούν σε παραγωγή.

Το ζήτημα μας ενδιαφέρει άμεσα. Η Τουρκία θέτει σε λειτουργία τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό το 2024, ο οποίος κατασκευάστηκε με Ρωσικά κεφάλαια και Ρωσική τεχνολογία.

Η Τουρκία δεν απέκρυψε την φιλοδοξία της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Δεν απέκρυψε επίσης τον αναθεωρητισμό της, ούτε την φιλοδοξία της να γίνει μεγάλη δύναμη. Και βέβαια, δεν έκρυψε τα σχέδια της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε πλεονέκτημα που έχει, εκβιάζοντας ανερυθρίαστα τους πάντες. Συμμάχους, γείτονες, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους.

Αν η Τουρκία αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα τα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εκβιασμού κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πιθανή χρήση πυρηνικών από την Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς ισότιμη απόκριση, θα ενθαρρύνει την Τουρκία να επισπεύσει το δικό της πρόγραμμα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.