Ή ταν ή επί τας

Αναρωτιέμαι τι θα λέγεται την άλλη Κυριακή πάνω απ’ ένα τάβλι και με ένα φραπέ στην παραλία.

Ή ταν ή επί τας

Από Συντηρητικός Νεοφιλελεύθερος

Που να φαντάζονταν ο Λεωνίδας όταν ξεκίναγε τον πόλεμο με τους Αθηναίους ότι το βασίλειό του θα γινόταν όνομα ακροδεξιού κόμματος. Τι σχέση έχουν οι Σπαρτιάτες με την Ακροδεξιά; Αν ήμουν σύγχρονος Σπαρτιάτης θα ντρεπόμουν να σφετερίζονται τον τόπο καταγωγής μου με τέτοιο τρόπο. Τι να πεις;

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς; Εδώ δεν μιλάμε για ένα ελληνικό φαινόμενο. Μετά την κρίση του 2008 φασιστικές ιδέες μπόλιασαν τις δυτικές κοινωνίες. Γιατί όμως; Γιατί υπόσχονται εύκολες λύσεις σε πολύ δύσκολα προβλήματα. Μας θυμίζει κάτι αυτό; Η ιστορία ξεκινά με την αντισυστημική, και την συστημική αριστερά. Η αριστερή ιδεολογία πάντοτε προσέφερε εύκολες λύσεις. Δοξάστηκε, ψηφίστηκε και στο τέλος απέτυχε.

Δεν υπονοώ ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί. Απογοητεύτηκαν. Σταμάτησαν να ψηφίζουν και πήγαν στις παραλίες. Άλλωστε ο φραπές και ο ήλιος αποτελούν την πιο άμεση μορφή δημοκρατίας. Δίνει την δυνατότητα να έχεις άποψη για τα πάντα και ευθύνη για τίποτα. Αυτό είναι η αποτυχία της αριστεράς. Η αποσυσπείρωσή της λοιπόν κλείνει και τον κύκλο της ιδεολογικής της ηγεμονίας. Τι μένει; Ένα μάτσο περιθωριακοί συσπειρώθηκαν. Όταν λοιπόν η πολιτική παίρνει το χαρακτήρα αστείου, αυτοί που την παίρνουν στα σοβαρά κερδίζουν. Ένα μάτσο περιθωριακοί ψήφισαν και εξέλεξαν φασιστικά υποκατάστατα.

Η ησυχία της αποχής έσκασε με μεγάλο κρότο. Τι να πεις; Αναρωτιέμαι τι θα λέγεται την άλλη Κυριακή πάνω απ’ ένα τάβλι και με ένα φραπέ στην παραλία. Ωραία η δημοκρατία!

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.