Νίκος ο θυμωμένος

Φωνάζει, κραυγάζει και κατηγορεί. Πολλές προτάσεις που κάνει είναι του τύπου «θα πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλαδή πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Νίκος ο θυμωμένος

Του Γιώργου Σαββίδη

Το Πασόκ πανηγυρίζει. Αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 41,4% τον Μάιο και κατά 3,4% τον Ιούνιο.

Είναι μια σημαντική αύξηση. Αποτελεί όμως ένα μικρό μέρος των ψήφων που έχασε ο Σύριζα.

Στην κατάρρευση του Σύριζα, το Πασόκ δεν μπόρεσε να «επαναπατρίσει» μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν την προηγούμενη δεκαετία. Ούτε και πέτυχε το «ισχυρό διψήφιο», δηλαδή κάτι μεταξύ 12% και 16%.

Οι πανηγυρισμοί του Πασόκ και του αρχηγού του είχαν και δόση ανακούφισης. Ένα μονοψήφιο, έστω και 9,9%, θα ήταν πανωλεθρία.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, με περισσή αλαζονεία, έσπευσε γρήγορα-γρήγορα να διεκδικήσει την «ηγεσία» της αντιπολίτευσης, ακόμα και με τους μισούς βουλευτές από τον Σύριζα.

Η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη ως προέδρου του Πασόκ, συνοδεύτηκε από έκρηξη στις δημοσκοπικές προτιμήσεις των πολιτών. Ο νέος πρόεδρος δεν κατάφερε να διατηρήσει το αρχικό momentum και μερικούς μήνες μετά άρχισε μια σταθερή πτώση.

Ο Ν. Ανδρουλάκης αρχικά ασχολήθηκε με εδραίωση της θέσης του στο κόμμα. Άλλωστε, η εκλογή του στην αρχηγία οφειλόταν αποκλειστικά στην κομματική και όχι στην πολιτική του καριέρα.

Μετά ασχολήθηκε για πολλούς μήνες αποκλειστικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Κράτησε το ζήτημα αυτό στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας έως και 2-3 μήνες πριν τις εκλογές.

Τους 2-3 αυτούς μήνες, έστειλε πολλά μπερδεμένα μηνύματα. Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ ΝΔ και Σύριζα, μπερδεύτηκε με τις πιθανές συνεργασίες που προκαλεί η απλή αναλογική. Ενεπλάκη στις συζητήσεις για «προοδευτική κυβέρνηση», «κυβέρνηση ηττημένων», «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και λάνσαρε το αλαζονικό – μικρομεγαλίστικο «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης». Ενεπλάκη και σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με τον Α. Τσίπρα για το ποιος είναι περισσότερο σοσιαλδημοκράτης και ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα στην πολιτική κληρονομιά του Α. Παπανδρέου.

Από την πρώτη μέρα έως σήμερα, ο αρχηγός του Πασόκ είναι θυμωμένος. Φωνάζει, κραυγάζει και κατηγορεί. Πολλές προτάσεις που κάνει είναι του τύπου «θα πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλαδή πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, το Πασόκ άρχισε να μοιάζει με τον Σύριζα. Ενώ όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι ο Σύριζα έχανε δυνάμεις, στο Πασόκ κατάλαβαν ότι έπρεπε να «προσφέρουν» έναν άλλον Σύριζα. Πολλοί ψηφοφόροι του Σύριζα πήγαν απευθείας στη ΝΔ. Το ίδιο έγινε και με πολλούς ψηφοφόρους του Πασόκ.

Στο Πασόκ διάβασαν το 11,5% (και μετά το 11,9%) σαν μεγάλη επιτυχία. Η στρατηγική τους είναι να εκτοπίσουν τον Σύριζα, γινόμενοι Σύριζα. Τον τελευταίο μήνα, στις ομιλίες και στα τηλεοπτικά πάνελς, ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο Α. Σπυρόπουλος, ο Δ. Μάντζος και άλλοι, φάνταζαν σαν βέροι συριζαίοι. Ήταν θυμωμένοι, φώναζαν και κατηγορούσαν. Ο αρχηγός τους έχει μπολιάσει με τον δικό του θυμό. Ήταν όλοι θυμωμένοι. Με τον εαυτό τους, με τους ψηφοφόρους, με τον Μητσοτάκη, με τον Τσίπρα; Κανένας δεν ξέρει. Και μέσα στον θυμό τους υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες. Θύμιζαν τον οργισμένο Τσίπρα του 2012-2014.

Οι πολίτες αποφάσισαν και δεν αντάμειψαν τον θυμό και την αντανάκλαση του Σύριζα.

Η δική μας άποψη είναι αν συνεχίσει να είναι θυμωμένος Ν. Ανδρουλάκης δεν θα καταφέρει να αξιοποιήσει ικανοποιητικά την αποδόμηση του Σύριζα προς όφελος του Πασόκ, τουλάχιστο με την ταχύτητα που θα μπορούσε με πιο ώριμη προσέγγιση.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.